Smysl soutěže o Zlatý erb, kterou vyhlašuje spolek Český zavináč ve spolupráci s jednotlivými kraji, nespočívá jenom ve srovnávání webů, ale rovněž v tom, že jejich provozovatelům poskytuje užitečné informace pro jejich zlepšení.

V loňském roce se Karlovarský kraj zapojil do soutěže vůbec poprvé a hned se stal mezi regiony nejlepším v porovnání počtu přihlášených samospráv a celkového počtu obcí na území kraje.

„Věřím tedy, že i letošní ročník bude neméně úspěšný. Všem městům a obcím přeji hodně štěstí,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Místní samosprávy soutěží ve třech kategoriích, a to o nejlepší webové stránky města, nejlepší webové stránky obce a nejlepší elektronickou službu a projekty Smart city.

Odborná porota se v rámci hodnocení zaměří zejména na povinně zveřejňované informace, kvalitu úřední desky podle správního řádu, rozsah dalších zveřejněných informací nebo například na přehlednost a také výtvarné zpracování webu.
Vítězové krajských kol postupují do celostátního finále, které se uskuteční 9. dubna v Hradci Králové. Formulář přihlášky do soutěže včetně propozicí najdete na webové stránce www.zlatyerb.cz.

V uplynulém ročníku odborné poroty napříč regiony vybíraly z 504 webových stránek a projektů včetně elektronických služeb.
V Karlovarském kraji měly nejlepší webové stránky město Cheb a obec Andělská Hora a nejlepší elektronickou službou se mohlo pochlubit město Mariánské Lázně.

Takto by mohla podle vizualizace vypadat Vřídelní kolonáda v historické podobě.
O "kolonádním" referendu má rozhodnout krajský soud