Chodovské gymnázium a obchodní akademie se nově pyšní prestižním mezinárodním titulem Ekoškola. Škola tak uspěla se svými projekty, kdy žáci snižovali ekologický dopad na životní prostředí. Ekologicky se začali chovat samotní žáci, ale ekologičtější bylo i fungování samotné školy. Studenti tak zlepšili prostředí ve škole a jejím okolí. Chodovská škola přitom uspěla v konkurenci dvaapadesáti zemí světa.

A co vše museli studenti dokázat, aby titul získali? „Bylo potřeba splnit mnoho důležitých kritérií, což vyžadovalo zapálenost a zodpovědný přístup všech žáků, stejně tak učitelů i dalších zaměstnanců školy. Na začátku bylo potřeba vytvořit školní Ekotým, který tvoří zástupci z každé třídy, ale i zástupce z řad učitelů, vedení i správy školy. Jeho úkolem bylo zlepšovat ekologickou situaci školy. Prvním krokem bylo provedení analýzy z hlediska všech čtyř témat Ekoškoly – voda, odpady, energie, prostředí školy. Ta se následně zpracovala a vyhodnotila," vylíčila Jitka Čmoková z chodovského gymnázia a obchodní akademie s tím, že na základě zjištěných údajů studenti vypracovali podrobný plán činnosti, ve kterém určili, co a jakým způsobem chtějí zlepšit.

„Tento plán jsme celé dva roky uskutečňovali a také neustále doplňovali dalšími nápady. Během cesty k titulu jsme podnikli velké množství ekologických akcí, jako Světový den vody, sběr textilu, sběr baterií a vysloužilých elektrospotřebičů, Světový den Ekoškol, vytvořili jsme si školní relaxační místnost, náš Ekotým se zúčastnil školení v Prusinách, podnikali jsme různé intenzifikační kampaně, v rámci kterých jsme spolupracovali s veřejností. Vytvořili jsme také ekologická pravidla, tzv. Ekokodex, kterým se řídí všichni žáci i zaměstnanci naší školy. Také jsme zařadili všechna témata Ekoškoly do Školního vzdělávacího programu, a poté tedy i do samotné výuky."

„A jelikož se díky zapojení naší školy do tohoto programu zlepšilo nejen prostředí školy, ale i vztah žáků k ekologii k lepšímu, naučili jsme se šetřit energii, zkrášlili jsme si chodby, třídy, třídíme odpad, podnikáme mnoho ekologických akcí a jsme také velmi úspěšní v různých ekologických soutěžích, a hlavně se nám podařilo splnit všechny kroky vedoucí k titulu, rozhodli jsme se letos v září, že zažádáme o titul Ekoškola," poznamenala.

Škola už pak po splnění náročného plánu netrpělivě čekala na kontrolu, která jejich snažení vyhodnotila. Audit probíhal v listopadu celý den. „Probíhaly rozhovory se žáky, učiteli, vedením i ostatními zaměstnanci školy. Bylo kontrolováno kvalitní splnění jednotlivých kroků potřebných k získání titulu, ekologický stav školy a především informovanost a vědomosti žáků v oblasti ekologie. A jelikož naše žáky vedeme k ekologickému myšlení, které již naprostá většina z nich přijala za své, výsledkem je, že jsme se stali první střední školou v Karlovarském kraji, která získala tento prestižní titul Ekoškola. Vše tedy dopadlo na výbornou," doplnila.

Gymnázium a obchodní akademie Chodov je malá škola rodinného typu v centru města. Navštěvuje ji 220 žáků a v učitelském sboru je 20 pedagogů.