Zajímavý nástroj moderní technologie mohou začít využívat obyvatelé Sokolova. Jde o aplikaci pro chytré telefony či tablety a poskytuje řadu užitečných funkcí. Zajímavý a poeticky laděný je název – Marushka.

Jde se o nástroj, který městu poslouží při komunikaci s občany. Lidé mohou vyfotit své postřehy do mobilního telefonu a odeslat je příslušnému orgánu. Službu si mohou stáhnout zdarma na internetu.

„Jedná se o službu, která se nazývá Marushka foto a umožňuje občanovi, aby upozornil na něco, co by mělo být ve městě řešené, co by se mělo na radnici vědět. To místo musí pomocí telefonu vyfotit a odeslat," řekl starosta města Sokolova Zdeněk Berka. Místo je zobrazené na mapě a úředníci vědí, kde přesně se nachází. Je prý dobré přidat i krátký text. „Já osobně to oceňuji. Dnes občan musí místo vyfotit, donést si to domů a nastartovat počítač, odeslat fotografii. Nyní to půjde okamžitě," dodal Berka.

Využívání aplikace navrhli pracovníci informatiky pro zrychlení řešení problémů. „Občan uvidí rozbitou lavičku, co s tím? Stáhne si zdarma aplikaci a vybere si kategorii, pod kterou rozbitá lavička spadá. Je jich pět. Hlášení městské policii, hlášení závady, černé skládky, zajímavé místo a ostatní. Vybere si hlášení závady, lavičku vyfotí a odešle. V případě, že má telefon zapnuty GPS souřadnice, tak se snímek automaticky uloží. Pokud ne, je zde možnost z mapy vybrat umístění," vysvětlila vedoucí oddělení GIS Kateřina Klepáčková.