Pouze dvě oznámení prověřovali od začátku platnosti zpřísněné vyhlášky úředníci z kraslické radnice. Ani jedno ale nebylo opodstatněné.

„Zprvu jsme si mysleli, že to pro nás bude velká zátěž, není tomu ale tak,“ řekl Jiří Hejkal, vedoucí odboru životního prostředí kraslické radnice. Jednou byli úředníci upozorněni na kouř z rodinného domu na začátku topné sezóny. Ukázalo se ale, že ten více zakouřil jen při roztápění. Obdobně tomu bylo i v druhém případě. „I tady bylo oznámení neopodstatněné, dotyčný nepálil nic, co by neměl, a předložil platnou revizi,“ dodal Hejkal.

Na některých místech však letos žádné kontroly neprováděli. To je třeba případ Chebu, kde tak nedošlo ani k udělení žádné pokuty. „Obecně jsou problematická topeniště kontrolována průběžně, náhodně, kontrolní prohlídky jsou prováděny zejména na upozornění. Jedná se o jednotky případů,“ sdělila Simona Liptáková, mluvčí chebského městského úřadu. „Jedná se o velká topeniště. Například jsme to řešili předloni v truhlárně za nádražím, kde si lidé z Riegrovky stěžovali na kouř. Kontrola však nezjistila žádná pochybení,“ doplnila.

Ani v Aši zatím k žádným kontrolám nedošlo. „Odbor životního prostředí zatím žádné kontroly neprováděl a z tohoto důvodu neuložili ani žádné pokuty. Odbor životního prostředí neobdržel žádný podnět ke kontrole, ani z vlastního šetření neshledal žádný důvod kontrolu provést,“ řekl mluvčí radnice Milan Vrbata.

V Ostrově také proběhly od doby platnosti zákona jen dvě kontroly. „Nebyly to žádné stížnosti. Lidé se pouze dotazovali, zda je vše v případě kouře stoupajícího z komínů dvou domků v pořádku. Jejich majitele jsme kontaktovali, ti předložili dokumenty o revizi kotlů i doklady o palivu. A všechno bylo v pořádku. Jiné podněty jsme neregistrovali ani nedostali,“ řekla Karolína Gottschierová z odboru životního prostředí Městského úřadu v Ostrově. Dodala, že v Ostrově a v okolí ani s větším množstvím kontrol nepočítají.

Karlovarský magistrát řešil do této doby čtyři oznámení na podezření ze spalování nepatřičných věcí. „Jeden případ byl odložen, protože problém nebyl ve spalovaném materiálu. Dva případy byly řešeny jako přestupek s udělenou pokutou, zde šlo o spalování izolací od kabelů a starého nábytku v otevřených ohništích,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Jeden případ ale podle něj město právě zahajuje. „Ani jeden z případů nebyl přímo v Karlových Varech, udály se v obcích a městech ve spádové oblasti obce s rozšířenou působností, v Herstošicích, Údrči a Bečově,“ doplnil mluvčí.

Ilustrační foto.
Hasiči mají nový dlouhý žebřík