Všechna lůžka vyhrazená pro covidové pacienty mají téměř stále obsazená v Nemocnici v Mariánských Lázních, kde při jarní vlně onemocnělo několik desítek pacientů a personálu. Zdravotníci a armáda, která přijela pomoci, byli vystaveni velkému fyzickému a psychickému tlaku. Celou situaci na jaře zvládli a z boje vyšli mnohem zkušenější.

Při druhé vlně vzniklo v mariánskolázeňské nemocnici covidové patro. Funguje od konce září. „Do našeho zařízení se posílají covidoví pacienti na doléčení, leckdy i ve středně těžkém stavu,“ informovala ředitelka nemocnice Veronika Kropfreiterová. „Všech 39 lůžek je víceméně od začátku fungování obsazeno,“ dodala.

Tým, který pracuje na „Covidáriu“.Zdroj: Foto: Nemocnice Mariánské Lázně

Za dva měsíce fungování „Covidaria“ přijalo zařízení už kolem 200 pacientů. „Každý vyléčený pacient je pro nás velkou motivací k další práci,“ řekla ředitelka s tím, že ani na podzim nezůstala nemocnice bez pomoci. Pomáhají tam také studentky ze Střední zdravotnické a Vyšší odborné školy v Chebu, Západočeské univerzity Plzeň, student 4. ročníku Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a dobrovolníci z řad obyvatel. Na Covid oddělení přijelo pomoci také sedm příslušníků Armády České republiky.

Krmení zvěře v oboře.
Lesy nabídnou stromky, kapry i pozorování zvěře

Na starosti je má vrchní sestra ovidového oddělení Kateřina Galiová. „Je to osobnost, která si zaslouží velké uznání,“ řekla o ´své´ vrchní sestře primářka Jitka Tomešová.

„Je schopná zorganizovat téměř nemožné, motivovat a vést své zaměstnance k lepším výkonům, i když je někdy sama na pokraji sil. Je mou pravou, někdy i levou rukou, kterou by mi mohlo závidět mnoho jiných lékařů ve vedoucí funkci,“ zdůraznila primářka.

Nemocnici pomáhá také řada firem a veřejnost. Dostává nápoje, palety ovoce, sladkostí nebo kávu. „Lidé donášejí zdravotníkům svačinky, domácí dortíky, chlebíčky i krásné vzkazy, které na tváři zdravotníků vykouzlí úsměv,“ uzavírá ředitelka.