V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu totiž získalo křehkou většinu čtyřiadvaceti mandátů. Ale stalo se. „Naše spolupráce byla dobrá, krajská vláda úspěšná, bez skandálů a kostlivců,“ shrnula čtyřletou koaliční práci exhejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Klíčové priority programového prohlášení se podle ní koalici podařilo splnit, až na zřízení letecké záchranné služby, traumacentra, onkocentra a veřejné vysoké školy s oborem fyzioterapie. „Snažili jsme se pracovat zodpovědně, transparentně, pomáhat obcím a problémy neprodleně řešit. Projekty na další rozvoj kraje máme připravené,“ zdůraznila exhejtmanka. Tu ve funkci letos v lednu kvůli mateřským povinnostem vystřídal Petr Kubis, což byla jedna z mála změn v krajském vedení. Petr Kubis také vede kandidátku ANO do letošních krajských voleb.

Ilustrační foto
Za jediný den přibylo v kraji 74 nakažených koronavirem

Opozice ale se čtyřletou prací vládní koalice příliš spokojena není. Podle KSČM krajská koalice absolutně nezvládla oblast zdravotnictví a nepřichází s žádným řešením. „Nesystematické jsou i změny ve školství a nelogické je přesouvání oborů ze zrušených škol,“ uvedl zastupitel Jaroslav Borka. Totéž si myslí SPD. „Studium nenavazuje na pracovní nabídky, aby absolventi našli v kraji uplatnění a nemuseli odcházet za prací do jiných regionů,“ uvedla Karla Maříková.

I když koalice STAN společně s KOA, VPM Cheb a TOP 09 částečné úspěchy kraji přiznává, ostrou kritikou nešetří. „Výhodou kraje vedeného hejtmanem za ANO by měla být snadná cesta do kanceláří ministrů či přímo premiéra pro starosty. Není tomu tak. Kraj ani neumí zatlačit na Ministerstvo dopravy, aby urychlilo dokončení klíčové D6,“ míní tato koalice. Volba pro kraj je toho názoru, že tato koalice neumí využít potenciál kraje a málo komunikuje s obcemi.