Na změnách se ale podíleli i soukromí investoři nebo státní podniky. Soukromé firmy někdy ovšem realizovaly své plány navzdory představám veřejnosti, a to mnohdy i té odborné. Také nynější vedení magistrátu plánuje velké počiny - například modernizuje dopravní terminál Městské tržnice, staví nový Dvorský most či se chystá do výstavby Náplavky v Tuhnicích.

Redakce Deníku přináší dalších 10 velkých přeměn, které zásadně ovlivnily život obyvatel města i jeho návštěvníků.

1) Rekonstrukce Staré Louky

Zásadní proměnou prošla také Stará Louka. Díky investici za 140 milionů se z ní stal moderní bulvár, který zohledňuje atraktivitu této lokality. Rekonstrukce začala v roce 2009 a její součástí byla nejen výměna stávajícího povrchu, ale také výsadba nových stromů a také instalace nových prvků včetně zvonkohry.

2) Rekonstrukce hotelů v Mariánskolázeňské ulici

V novodobé historii prošla proměnou většina karlovarských hotelů a lázeňských domů, a to i těch v Mariánskolázeňské ulici, která vede poblíž Císařských lázních. Rekonstruoval se tu nejen palác Quissisana, ale i komplex známý dnes jako Hotel Plaza. Investoři tehdy postupovali takzvanou salámovou metodou, kdy z objektů v podstatě zůstaly kvůli špatnému stavu jen obvodové zdi a kompletně celý vnitřek se stavěl znovu.

Na Svatý Linhart dorazily davy lidí.
FOTO, VIDEO: Lázeňské lesy bavily lidi na Linhartu

3) Nové Sluneční lázně

Kvůli velmi špatnému stavu musely jít v roce 2006 k zemi bývalé Sluneční lázně, zvané také jako Lázně VI poblíž Richmondu. Šlo o poslední funkcionalistickou stavbu svého druhu v regionu. Místo lázní postavil vlastník pětipodlažní obytný dům.

4) Garáže u Imperialu

Parkovací dům u Imperialu si prosadil soukromý investor navzdory odborné i laické veřejnosti, která upozorňovala na to, že objekt bude hyzdit pohled na tuto část města. Garáže byly postaveny v roce 2008 a dokonce získaly v tomto roce i historicky první anticenu v rámci tehdejší výstavy o stavebnictví For Arch.

5) Nový bazén v Thermalu

Letos v srpnu se po mnoha letech otevřel zrekonstruovaný bazén v Thermalu. Ten je nově rozdělen na několik částí, rekonstrukce ještě pokračuje. Akci provází kritika, že se bazén otevřel předčasně a řádně nedokončený. Vedení Thermalu i ministerstva financí, pod nějž hotel spadá, to ale odmítá.

6) Zmizelo gestapo

Vloni v listopadu bylo v ulici I. P. Pavlova odstraněno takzvané gestapo, někdejší sídlo policie. Stalo se tak kvůli špatnému stavu objektu, kde za druhé světové válce mnoho lidí trpělo. V roce 1938 zde bylo zřízeno policejní komisařství, krátce na to ovšem se do nové policejní stanice nastěhovalo gestapo.

7) Nové byty U Vysílače

V roce 2006 byla dokončena jedna z největších výstaveb bytů za městské finance v poslední době, v lokalitě U Vysílače. Areál tvoří 11 domů, v nichž se nachází 320 bytů. Město na projekt získalo státní dotaci, celkové náklady byly 503 milionů, byty byly ale jejich uživatelům prodány, nejde tedy o městské bydlení. Na základě velké kritiky veřejnosti i Deníku se docílilo, že původní cena za metr čtvereční byla nakonec snížena o dva tisíce korun.

Lázně Jáchymov
Přijdou s Araby peníze? Lázně podpoří světová výstava, místní sdílí obavy

8) Průtah městem

Průtah nebo obchvat? Dohady nad tím, co je pro mě lepší, nakonec vyhrála varianta průtahu. Dokončen byl v roce 2007, a to v délce 5,3 kilometru. Jeho součástí je například i biokoridor pro přechod zvěře mezi Jenišovem a Horami. Až v roce 2011 byla dokončena navazující část rychlostní silnice ve směru na Cheb.

9) Administrativní městečko

Mladší už si nemohou pamatovat, jak vypadal kdysi dnešní areál krajského úřadu ve Dvorech, kde ještě po revoluci stála kasárna. Po vzniku krajů zde byl nejdříve postaven krajský úřad, pak přišla na řadu krajská knihovna a následně na to přibývaly další administrativní budovy, jako sídlo hasičů, nového úřadu práce i policistů. Pozemek tu má připravený i nový archiv, na ten ale nemá stát stále peníze.

10) Modernizace Rolavy

Přeměna volnočasového areálu Rolava není doteď dokončena, stále přibývá nových a nových nápadů. Rolava už dávno neslouží jen těm, co se tu chtějí opalovat a zaplavat si, ale zájemcům o aquazorbing, bruslařům, návštěvníkům lanového centra, půjčuje se tu různé sportovní nářadí včetně koloběžek, kol i longboardů. Vloni se otevřelo na Rolavě nové bistro. Velkým záměrem současné radnice je tu postavit nové letní kino.