Ještě před časem se zdálo, že lidé v dalovické a chodovské porcelánce mají relativně jistou práci. To už ale neplatí.

Problémy jejich provozovatele, firmy Epiag Lofida – Porcelán CZ, vyvrcholily soudním verdiktem. Ten společnost poslal do úpadku kvůli vysokým dluhům.
Firma měla dlouhodobě problémy s vyplácením zaměstnanců, v současnosti by celkem měla dlužit věřitelům přes 60 milionů korun.

„V porcelánce jsem pracovala celkem třikrát. Vždy jsem se vracela v naději, že firma konečně začne posílat výplatu celou a včas. Vedení to vždy slibovalo," vysvětluje bývalá zaměstnankyně Epiagu Vlasta Nováčková.

„Byly to ale plané sliby. Dnes už mám jinou práci, v takové nejistotě se nedalo žít," dodává. Není divu. Firma je totiž od srpna v insolvenčním řízení, nyní krajský soud vyhlásil její úpadek. Dlužila obchodním partnerům, finančnímu úřadu i na sociálním pojištění. Návrh na insolvenční řízení podala ČSOB. Porcelánka pak v září zastavila výrobu.

„K případu porcelánky mnoho informací nemáme. Současné vedení s námi nijak nekomunikuje, není možné se jim dovolat," uvedl místostarosta Chodova Patrik Pizinger. „Osobně si ale myslím, že pokud by se našel schopný zájemce, byla by chodovská továrna provozuschopná a dokázala by i uspět v konkurenci. Její produkty jsou přece jen stále unikátní," tvrdí Pizinger.

Podle něj by ale mohl být velký problém, kdyby se definitivně rozutekl bývalý personál porcelánky. „Bez kvalifikovaných zaměstnanců, které porcelánka měla, už ji nikdy nikdo dohromady nedá. Je to smutné," dodal Pizinger.

Epiagu se přitom zpočátku dařilo. Ještě v roce 2009 dokázala společnost utržit přes deset milionů korun.
V důsledku hospodářské krize se ale postupně propadla až do ztráty přes 45 milionů korun.

Konec porcelánky, která měla provoz i v Dalovicích, vnímají v obci jako ztrátu. „Měla u nás dlouholetou tradici, doufali jsme, že se udrží," uvedla pro Deník místostarostka Dalovic Jarmila Zajíčková s tím, že radnice s porcelánkou přímo nespolupracovala. „O práci ale přijde několik místních lidí. Není to nijak závratné číslo, protože závod byl v poslední době v útlumu a lidé sem dojížděli, ale i tak to je nepříjemné, nezaměstnanost je velká," poznamenala Zajíčková.