„Již brzy mě čeká maturita, takže se učím, abych ji zdárně absolvoval," svěřil se klient Martin. „V Domě na půl cesty mi hodně pomáhají. Navíc jsem tu dostal možnost si zdarma udělat řidičský průkaz na osobní automobil. To je pro moji budoucnost hodně důležité."

V Domě na půl cesty mohou bydlet zletilí klienti zpravidla do 26 let věku, kteří mají zkušenost s životem v dětských domovech, léčebnách, ve výkonu trestu nebo výchovných ústavech a chtějí spolupracovat na zlepšení své situace. „Podporujeme klienty, aby si uvědomovali své schopnosti, orientovali se ve společnosti a měli větší šanci zařadit se mezi ostatní populaci, nežít na jejím okraji a nebýt závislí na sociálních službách," uvedl vedoucí Domů na půl cesty Ondřej Žák. „Určitou zvláštností naší služby je, že v zařízení mohou bydlet i klienti se svými dětmi. Dále jim nabízíme možnost bydlení v takzvaných startovacích bytech."

Součástí práce s mladými lidmi jsou i sociálně terapeutické činnosti. V dílnách pod odborným vedením se tak klienti učí vyrábět šperky, svíčky nebo čokoládové bonbóny. „Pokud víte o někom, kdo se nachází v těžké životní situaci a potřebuje pomoci, nasměrujte ho do naší služby. My mu poskytneme bezpečné prostředí, pomůžeme najít práci a ekonomicky se stabilizovat," doplnil Ondřej Žák.

Domy na půl cesty jsou aktuálně zařazeny do sítě poskytovatelů sociálních služeb Karlovarského kraje. „Naše organizace se neustále snaží rozvíjet nové možnosti podpory klientů. Tato služba je podle mne užitečná a úspěšná, přesto máme stále co zlepšovat. V tom by nás podpořilo, kdyby ubyla administrativní zátěž a současně aby úředníci MPSV a krajského úřadu lépe spolupracovali a zajistili stabilní financování sociálních služeb," poznamenal Robert Pisár, ředitel Pomoci v nouzi.