„Karlovarský kraj dlouhodobě podporuje aktivity spojené s údržbou zimních tras, a to mimo jiné z tradičního dotačního programu. Z toho však nebylo možné poskytnout finanční prostředky na zakoupení nové techniky. Právě proto jsme se začali touto problematikou zabývat, a vznikl tak nový program, který podpoří nejen nákup nových strojů a zařízení, které je nutno udržovat ve stavu odpovídajícím náročným podmínkám provozu, ale také jejich servis,“ uvedl uvolněný člen krajského zastupitelstva Pavel Čekan (Místní).

Ilustrační foto.
Výhrad ke vstupu města do HC Energie přibývá

Z dotačních peněz je podle něj možné zakoupit zánovní rolby, nové rolby, sněžné skútry či čtyřkolky a technické příslušenství. Na krajský úřad bylo doručeno šest žádostí v celkové výši 3,8 milionu korun. „Všechny byly v souladu s pravidly programu, a proto bylo navrženo poskytnout žadatelům dotace v plné výši, jež je uvedena v žádosti,“ vysvětlil Pavel Čekan. Mezi žadatele patří Aš, která finanční příspěvek využije k nákupu čtyřkolky s pásy a stopovacím finišerem, Jáchymov zakoupí sněžný skútr, První Krušnohorská pořídí zánovní sněžnou rolbu na úpravu lyžařských běžeckých stop v západním Krušnohoří a Krásno stopovací zařízení. Boží Dar zajistí generální opravu sněžné rolby a Biatlonový spolek Eduard využije dotaci na nákup frézy s hydromotorem pro rolbu.

„Celková částka dotačního programu odpovídá aktuálním potřebám provozovatelů údržby tras pro zimní běžecké lyžování a zimní pěší turistiku v území,“ doplnil uvolněný zastupitel Pavel Čekan.