Ta byla součástí rozsáhlého vojenského areálu, od šedesátých let minulého století zde armáda měla průzkumné stanoviště rádiového a radiotechnického průzkumu, pozorovací hlásku radiotechnického praporu Kříženec a pohraničníci zde pod vrcholem měli rotu.

Armáda opustila Dyleň v roce 1992. Věž byla občasně přístupná veřejnosti, jako naposledy v roce 2017. Kdo se na horu vydá za příznivého počasí, naskytnou se mu lesními průhledy krásné vyhlídky na okolní krajinu do vnitrozemí ke Slavkovskému lesu nebo do sousedního Bavorska.

Zdroj: Youtube

A právě umístění v těsné blízkosti hranic, nadmořská výška Dyleně spolu klimatickými podmínkami, dalekými výhledy a blízkost lázeňského města byly také důvody, proč si zde Německý alpinský spolek Cheb a Chebsko postavil turistickou chatu. Dnes ale ze slavného stavení zbyly jen mechem zarostlé ruiny, příběh chaty je ale poutavý.

Už v roce 1907 alpinský spolek postavil chatu v Dolomitech. Ovšem v poválečném období po první světové válce nebylo jednoduché pokračovat v horské činnosti v Alpách. Své úsilí tedy němečtí alpinisté nasměrovali do Čech, a konkrétně na horu Dyleň. V roce 1926 pak zde postavili turistickou chatu, 25. března položili základní kámen a už 3. října ji slavnostně vysvětili.

Z Pony farmy v Kladrubech...
Pony farma se stará o poníky, koně i kozy už přes dvacet let

Vedle chaty dokonce vybudovali bazén s vodní kaskádou a malým vodotryskem. Vodu přivedli z Granátového pramene kousek nad chatou. Turistické centrum setkávání, odpočinku a občerstvení ale vydrželo jen dvě desetiletí. Po druhé světové válce se chata ocitla v hraničním pásu, opuštěná byla zničena a někdy v roce 1948 stržena buldozery.

To vše se odehrálo v blízkosti důležitého evropského bodu. V roce 1813 měl totiž prohlásit Napoleon Bonaparte právě místo u Dyleně za zeměpisný střed Evropy. Právě sem se vypravíme v některém z následujících Videovýletů s Deníkem.