Vydat se můžete na naučnou stezku z povalových chodníků nebo do okolí na lesní cesty nebo značené turistické trasy vedoucí například k malebným zákoutím u rybníků. Naučná stezka na informačních tabulích popisuje místní unikátní rašeliniště i historii osady s loveckým zámečkem. A právě historie sahá do druhé poloviny devatenáctého století, kdy v letech 1875 – 1876 si nechal kníže Schönburg-Waldenburg postavit na Kladské louce lovecký zámeček a pilu. Na přelomu 19. a 20. století majitel nechal postavit pět srubů švýcarsko–tyrolského typu. Už v roce 1896 byl vytištěn první místní turistický průvodce.

Zhruba před pěti sty lety začalo osídlování Kladské. Tehdy bylo zapotřebí dostatek vody pro důlní díla v Horním Slavkově, a tak došlo na vybudování kanálu, dnes známého jako Dlouhá stoka, a také rybníka západně od Pramenů, který byl vodním rezervoárem. Říkalo se mu po zakladateli Pluhovský, pak Černý pro svojí výraznou barvu, někdy Královský a dnes je přejmenován na Kladský rybník.

Fotografie ze slavnostního otevření skateparku v Chebu.
Podívejte se: Zbrusu nový skatepark se v Chebu představil veřejnosti

V okolí Kladské je řada vrchovišť, tisíciletých rašelinišť, vzniklých zarůstáním po ústupu ledovců. Tato velice cenná místa jsou chráněná jako Národní přírodní rezervace, kterou tvoří pět vrchovišť s názvy Paterák, Lysina, Malé rašeliniště, Husí les a Tajga. Tvoří je převážně zachovalé jehličnaté lesy s borovicí blatkou a rašelinné podmáčené smrčiny. Sem veřejnost nesmí, přesto se s přírodními fenomény i historií osady můžete seznámit na zmiňované naučné stezce s dvanácti informačními tabulemi. Dlouhá je téměř dva a půl kilometru, vede převážně po povalových chodnících a je bezbariérová.