Zpívají, tančí, recitují, malují. Prožívají trému a nervozitu, ale i štěstí a radost z potlesku. Tentokrát svou píli a dovednosti zúročili k potěšení svých nejmilejších – rodičů, a především maminek. Handicapovaní z denního stacionáře Mateřídouška se na besídku na počest Dne matek připravují celý půlrok. A když je za nimi, pomalu už začínají s přípravami na vánoční vystoupení.

„Besídky jsou snad každým rokem dojemnější. Ale klienti jsou opravdu moc šikovní, na jejich vystoupeních je znát, že se za roky svého pobytu v dovednostech posouvají," nešetřila chválou dlouholetá návštěvnice besídek Mateřídoušky Jitka Líkařová.

„Mě už to po těch letech tolik nedojímá. Naopak se snažím neustále vymýšlet, co by se na práci s klienty dalo ještě vylepšit, jak jim lépe pomoci s problémy, s kterými se potýkají," přiznala ředitelka Mateřídoušky Věra Bráborcová. Příprava na samotné vystoupení je přitom dlouhodobá a není vůbec snadná. „Je samozřejmě třeba řešit spoustu věcí. Jednou z nich je třeba i to, aby klienti po těch 45 minut dokázali vydržet v klidu. To se nám ale u dětí často daří – i ty, co dříve měly problém vydržet pět minut, besídku dobře zvládly," říká Bráborcová. Besídku vždy pořádají hned tři dny za sebou. „Na generální zkoušce se všichni poprvé sejdeme, pak mají besídku šanci vidět hosté a nakonec rodiče. To bývá ve stacionáři beznadějně plno," usmívá se ředitelka.

Pro rodiče měli handicapovaní připravené básničky, písně, ale i malování pohybové inscenace, třeba na zábavné téma moderní babička.