Chodovské centrum Mateřídouška uspořádalo včera v prostorách sociálně terapeutických dílen v Sokolově setkání s partnerským zařízením z německého města Irchenrieth. Zatímco pracovníci z německého centra si mohli prostory dílen důkladně prohlédnout, klienti se v několika skupinách věnovali výrobě dárkových předmětů, které si pak mohli odvézt s sebou. „Klienty jsme rozdělili do pracovních skupin. Výrobek si pak budou moct jako dárek odvézt s sebou do Německa," vysvětluje ředitelka Mateřídoušky Věra Bráborcová. Jedna skupina pracuje v kuchyni na pečení preclíků, další vyrábí svíčky na dekorativní věnec, jinde se zase věnují práci na keramické ovečce nebo textilním zvonečku. „Tohle je spíš taková zábava. Jinak se samozřejmě snažíme klienty připravit na začlenění do běžného života. To znamená, že umí nejen uvařit konkrétní jídlo, ale i třeba vyhledat recept na internetu a odhadnout množství surovin," říká Bráborcová.
Pro zástupce z Irchenriethu upekli klienti sokolovských dílen cukroví. „Kromě prohlídky jsme je pozvali i na oběd a posezení u čaje. Tato setkání jsou vždycky moc příjemná," usmívá se ředitelka. Hovořit německy tu umí prakticky jediná, podle ní to ale ničemu nevadí. „Je to tu celkově hodně internacionální. Máme tu slečnu s indickými předky, v německé skupině je zase Turek nebo Albánec. Klienti se ale přesto mezi sebou dokáží bez problémů dorozumět, takzvaně rukama nohama. Obavy z toho nemají, to spíš občas jejich rodiče," vtipkuje Bráborcová. Společně pak všechny čeká česko-německé zpívání a odpolední prezentace zhotovených výrobků.
„Většina klientů je opravdu šikovná. Některé z výrobků je možné zakoupit v obchůdku, což pravidelně využívají i zástupci města Chodova," doplňuje Věra Bráborcová směrem k chodovskému místostarostovi. „Tyto předměty s oblibou využíváme jako dárky pro naše partnery, případně pro nás samotné," řekl místostarosta Chodova Patrik Pizinger. „Jsou to opravdu krásné věci, takže se jimi rádi chlubíme. V Chodově teď navíc máme vystavený keramický model kostela, který nám v Mateřídoušce na zakázku zhotovili. Ten se také velice povedl," pochvaluje si Pizinger.
S Mateřídouškou proto město rozhodně plánuje v dlouhodobé spolupráci pokračovat.
Zakázku získala Mateřídouška i z Domu ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově. Seniorům v dílnách ručně vyrábějí polštářky s originálním potiskem.
„Je to pro nás skvělý způsob, jak přijít k penězům na další aktivity pro klienty. Například jsme pro ně pozvali kouzelníka nebo vyrážíme zpívat na větší akce do Prahy. To se jim vždy moc zamlouvá, takže jsme za tyto možnosti vděčni," uzavřela Bráborcová.