V současných vedrech jsou předzahrádky restaurací velmi vyhledávané a podle některých názorů i velmi hlučné

Sepsali kvůli tomu dokonce protest, který zaslali vedení města. To se brání tím, že vyhláška je kompromisem mezi hosty restaurací a požadavky občanů žijících v sousedním okolí. Přísná pravidla platí i v sousedních Karlových Varech či Chebu.

„Drazí radní, protestuji proti zavírání restauračních předzahrádek po 22. hodině. Nechápu, když společnost není hlučná, že si občané města nemohou popovídat s přáteli v teplém letním počasí na předzahrádkách a jsou nuceni se přestěhovat dovnitř restaurace. Vyhláška města je v tomto dost nesmyslná, jednak brání kulturnímu vyžití na tak dost opuštěném náměstí, jednak krátí tržby restauratérům," píše ve své stížnosti starostovi Sokolova Blanka Heroutová. Jak dodává, byli i svědky toho, jak strážník městské policie podle ní vcelku netaktně oznamoval servírce před hosty, že bude řešena ve správním řízení. „Jako hostu sedícímu u svého zaplaceného drinku mi to úžasně zkazilo večer," konstatuje Heroutová. Ve své stížnosti popisuje i skutečnost, že pokud byl hostem předzahrádky jeden z radních, byla zde prý určitá benevolence při uzavírání předzahrádky. Starosta města Zdeněk Berka objasňuje stručně vyhlášku.

„Zmiňovaná vyhláška byla schválena zastupitelstvem města a platí pro všechny obyvatele a návštěvníky města na jeho území. Vyhláška byla kompromisem mezi požadavky občanů žijících v okolí a požadavky hostů. Pokud mají občané však jiné další návrhy, mohou je předat zastupitelstvu města, které se jimi bude následně zabývat," sdělil Berka.

„V Karlových Varech jsou desítky předzahrádek, které jsou vyhledávané zvláště v současných horkých dnech. Od letošního roku ovšem platí pro jejich provozování nová, přísnější pravidla. Nesmí být například oplocené a takříkajíc ověšené reklamami. A magistrát samozřejmě při jejich povolování stanovuje podmínku, že jejich provoz nebude zasahovat do nočního klidu," uvedl mluvčí města Jan Kopál.

„Noční klid je v Karlových Varech stanoven obecně závaznou vyhláškou o ochraně nočního klidu a regulaci hlučných činností od 22:00 do 06:00 hodin. V noci ze soboty na neděli pak od půlnoci do 06:00. Po četných stížnostech občanů i návštěvníků města také v podmínkách stanovujeme, že na předzahrádce nebude hrát hudba, živá ani reprodukovaná," poznamenal Kopál. „Ne všechny předzahrádky jsou ovšem na pozemcích města," podotkl.

„Některé jsou na pozemcích provozovatele, ale i u nich samozřejmě platí, že nesmějí rušit noční klid," dodal. Bohužel, někteří provozovatelé toto nařízení nerespektují. „Z jedné předzahrádky v Zahradní ulici je často slyšet po celý den hlučná hudba. A někdy i po desáté hodině večer. Jediným řešením je obrátit se na městskou policii," řekla Deníku obyvatelka blízkého domu.

O něco benevolentnější jsou v provozní době předzahrádek v Chebu. „V letních měsících máme v tržním řádu uvedeno, že v některých lokalitách města Chebu, jako je například pěší zóna a historická památková rezervace, je venkovní provoz hostinských zařízení povolen do 24 hodin," uvedl místostarosta města Chebu Tomáš Linda. „Přesto jsme nyní zaznamenali několik stížností na hluk v lokalitě Kostelního náměstí," doplnil informaci starosta města Chebu Pavel Vanoušek.

„Městskou policii jsme tak požádali, aby v těchto místech dělala zvýšenou kontrolu," podotkl starosta města s tím, že mít otevřeno do půlnoci umožnili nejen kvůli provozovatelům pohostinských zařízení, ale i kvůli obyvatelům města, kteří o tento krok, být na předzahrádce déle, požádali. „Neuvažujeme o tom, že bychom kvůli několika stížnostem nařídili uzavření letních předzahrádek dříve," dodal starosta.