Potvrzuje to i náhodný nález dvou pěkných kovářů, které u lesní cesty nedaleko Záchlumí na Tachovsku našel v úterý odpoledne redaktor Tachovského deníku, autor tohoto článku.

Podle Petra Potockého, který v Halži na Tachovsku provozuje rodinnou firmu s výkupem hub a jejich dalším zpracováním na různé houbové produkty, se hřiby kováře začínají objevovat právě v těchto dnech. „Také jsme jich několik našli, objevuje se už také kozák březový,“ řekl Deníku Potocký s tím, že se na západě Čech v této době rovněž objevuje sírovec žlutooranžový, velmi chutná chorošovitá houba.

Libuše Šafránková na archivním snímku
Filmové stopy Libuše Šafránkové vedou i na západ Čech, podívejte se

Prozatím podle jeho slov nerostou tzv. komerční houby, tedy hříbky, ty by se podle vývoje současného počasí mohly začít objevovat přibližně za dva týdny. „Podmínky jsou zatím ideální, letošní sezona by mohla být lepší než loňská především na rozmanitost a různorodost. Loni sice bylo hub hodně, ale rostly prakticky jen hřiby,“ uvedl dále provozovatel houbařské firmy a dodal, že nesmí přijít extrémní horka a dlouhodobější suché počasí.