Vystavené houby ale nejsou pouze z oblasti Slavkovského lesa. "Nasbírat houby na výstavu bylo letos zoufalé. Od úterý jsme jezdili skoro po celé republice, abychom měli co vystavovat," řekl Deníku předseda pořádajícího mykologického klubu Vlastimil Tůma. Dodal, že exponáty pro výstavu sbíralo deset lidí.

Letošní sezona není houbaření nakloněna. "Ze začátku vypadala sezona slibně, že bude dobrá, ale ty houby, které vyrostou, tak je většinou hned sežerou slimáci. Sezona letos není dobrá, houby rostou jen na některých místech v Česku," uvedl. V oblasti Slavkovského lesa se letos prozatím houbám nedaří, podle Tůmy v hojnější míře rostly pouze lišky.

Slavnostního předání certifikátů UNESCO starostům lázeňských měst v karlovarském divadle.
Certifikáty k zápisu na seznam UNESCO převzali starostové lázeňských měst

"Doufáme, že začnou ještě růst podzimní houby, jako třeba čirůvky, poddubáci. Snad ještě něco začne, ale nesmí začít mrznout," dodal předseda mykologického spolku a vyjádřil poděkování Správě CHKO za dlouholetou spolupráci a možnost využívat prostory pro tuto výstavu.

Kromě zmíněných 250 druhů čerstvě nasbíraných hub bylo možné na výstavě vidět také vzorky hub sušených mrazem, metodou lyofilizace, která sušené houbě zachová vlastnosti čerstvé.