Ze dvou třetin současné asijské tržnice v Hraničné u Kraslic odejdou tamní trhovci. Stánky musí zlikvidovat do poloviny dubna, kdy nájemci tržnice vyprší s městem smlouva. Přesunout by se měli do klasických obchodů, které tam nájemce údajně postaví. Radnici už ukázal projektovou dokumentaci. U hlavní silniční tepny hodlá postavit celkem tři obchody.

Vietnamští obchodníci zůstanou na dvou z celkových osmi tisíc metrů čtverečních plochy. Původně město chtělo docílit toho, aby od hranic úplně odešli. Ukázalo se ale, že nájemci patří asfaltová plocha pod tržnicí. Město ji získá do svého vlastnictví za to, že vietnamský podnikatel nebude pět let platit nájem, a může tedy zůstat na oněch dvou tisících metrech. „Podařilo se nám nicméně dosáhnout zásadní změny, protože se celkově změní často problémový prodej zboží na hranicích," sdělil starosta Kraslic Zdeněk Brantl. Naráží na to, že v klasických obchodech budou mnohem jednodušší kontroly. Provozovny budou označené a bude jasné, kdo v nich podniká. V současné době, když se objeví kontrola, trhovci od neoznačených stánků zmizí, a zjistit, kdo třeba prodává plagiáty zboží, je tak takřka nemožné.

Na zbývající ploše pak vyroste obchod společnosti Travel Free, která v českém příhraničí prodává zboží, jako je káva, nápoje a další zboží. Kdy se začne stavět, ale zatím není jasné. „Smlouvu teprve dolaďujeme," doplnil Brantl.

Hranice v Kraslicích se změny dočkají po letech. V roce 2001, kdy se přechod otevřel pro osobní auta, město očekávalo, že se na lukrativní pozemky pohrnou investoři. Územní plán počítal s výstavbou malé průmyslové výroby a obytných domů s obchody. Nic z toho se ale nestalo. U hranic jsou jen dva obchody, tři restaurace a dvě benzínky, třetí se nyní staví.

Dále od hranic pak začala stavět nové výrobní prostory německá firma Hachtel, která využila výhodné investiční pobídky města.