Hřbitov v Karlových Varech, který běžně zavírá v 19 hodin, ale na Dušičky zavře o hodinu později. Podle slov Miroslava Kučery, ředitele Správy lázeňských parků v Karlových Varech se na letošní Dušičky připravují standardně, uklízí se cesty na hřbitovech, shrabuje se listí. „Letos bude výjimečné, že před hřbitovem nebude prodejní stánek s květinami,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Provozovatelé hřbitovů lidem doporučují, aby si k návštěvě vybrali jiný den než 2. listopadu. „Prosíme veřejnost mířící na hřbitov v dušičkovém období, aby využila k jeho návštěvě nejbližší dny. Je třeba, aby se tak snížilo riziko nákazy. A také je nutné dodržovat opatření proti šíření koronaviru, hlavně používání roušek a bezpečný odstup,“ říká mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Na pořádek bude dohlížet městská i státní policie. Při kontrolách se zaměří hlavně na dodržování bezpečnostních opatření, veřejného pořádku, na nenechavce, kteří poškozují nebo zcizují výzdobu z hrobů, a na vozidla zaparkovaná v okolí hřbitovů, respektive na jejich vykrádání. Do akce se podle informací z měst zapojí v Karlových Varech i Sokolově také asistenti prevence kriminality.

Petr Kulhánek
STAN roztočil kola jednání o krajské koalici