Zanedbaná plocha v severní části Sokolova se promění v odpočinkový areál. Proměna bude stát zhruba devět milionů korun. Jde o bývalý Jižní lom na okraji města. Území, které bylo nejdříve zaplaveno a poté využíváno jako arboretum, leží nyní ladem.

Právě budovaný obchvat Sokolova rozdělí Jižní lom na dvě poloviny. „Regenerace by se měla týkat severní části, od obchvatu po říčku Svatavu," sdělil místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. Určité studie na využití výše zmíněné lokality měl Sokolov již před desítkami let. Tehdy ovšem vedení města ještě nevědělo, kudy přesně a zda vůbec povede v těchto místech obchvat.

„S úpravami jsme prozatím vyčkávali. Nyní, kdy se obchvat už staví, máme jasno, a tak jsme nechali zpracovat studii využití Jižního lomu," upřesnil Sedláček. Sokolov chce v lomu zanechat některé vzácné přírodní prvky, a další dokonce vybuduje. Zachovány tak budou částečně i dřeviny z někdejšího arboreta, které sloužilo na testování dřevin vhodných na rekultivace.

Druhou polovinu Jižního lomu využívají hasiči. Koná se zde ojedinělé měření sil složek Integrovaného záchranného systému i veřejnosti s názvem Bahňák.
Závodníci se při něm brodí po hlavu ve špinavé vodě, plazí v bahně či zdolávají výškové překážky. Extrémní překážkový závod pořádá občanské sdružení ONeSA.

„Mohu potvrdit, že i letos se může veřejnost těšit na další ročník Bahňáka," řekl jeden z pořadatelů Jan Fedorko. Vedení města ho letos upozornilo, že při stavbě překážek či budování trati nesmí narušit právě území budoucího odpočinkového areálu, který je v těsném sousedství.