Už nyní pracuje nová pobočka s asi dvaceti klienty s trestní minulostí, u kterých se snaží o sociální a pracovní integraci. O dalších činnostech, plánech i novinkách jsme se více bavili s pracovní poradkyní Rubikon Centra v Karlových Varech Bc. Petrou Třešňákovou.

Pobočka je otevřena, první klienti chodí, jaké máte další plány a představy pro lepší chod a činnost centra?

Momentálně se snažíme navázat spolupráci s dalšími zaměstnavateli z Karlovarska. Informujeme je o možnostech spolupráce, o tom, že i člověk se záznamem v rejstříku trestů může být kvalitním a spolehlivým zaměstnancem. Ve spolupráci se zaměstnavateli můžeme např. vytvořit nová tréninková místa, v rámci kterých si naši uchazeči mohou osvojit či připomenout své pracovní návyky. Zaměstnavatel si zároveň během této doby může nového zaměstnance vyzkoušet a rozhodnout se, jestli si ho nechá i po konci tréninkového místa. My v této fázi nabízíme zaměstnavatelům i uchazečům plnou podporu, například při předcházení a řešení nestandardních situací na pracovišti. Takovou situací může být moment, kdy se pracovní kolektiv dozví o tom, že vedle nich pracuje někdo, kdo strávil několik let ve vězení.

A jaké pozice mohou eventuální zájemci vašimi klienti obsadit?

Naši klienti v Karlových Varech jsou většinou muži se středním nebo základním vzděláním, jsou manuálně a fyzicky zdatní, takže oslovujeme zaměstnavatele z oblasti výroby, stavebnictví, ale např. i hotely a restaurace.

Řekněme, že jsem zaměstnavatel a mám zájem o poskytnutí tréninkového místa. Co pro to musím udělat?

Zájemci nás můžou kontaktovat telefonicky na čísle 777 496 369 nebo e-mailem tresnakova@rubikoncentrum.cz.

Dalším krokem je osobní schůzka, během které si ujasníme požadavky a očekávání obou stran. Důležité je pro nás poznat co možná nejpřesněji zaměstnavatelovu představu a očekávání, tak abychom ho mohli propojit s tím nejvhodnějším kandidátem a oběma se spolu dobře a dlouhodobě spolupracovalo.

Vedle tréninkových míst mají vaši klienti možnost využít dále dluhové poradny. Ta funguje jak?

Častým problémem lidí s trestní minulostí jsou dluhy, například exekuce na plat, které jim většinou brání v hledání legální práce. Proto se s klienty věnujeme nejen pracovnímu, ale i dluhovému poradenství.

Nově do našeho týmu přibyla posila v podobě dluhové poradkyně pro Karlovarský kraj Mgr. Kateřiny Dřížďalové. Stačí zavolat a domluvit si schůzku.

Pokud vás zajímá více z činnosti Rubikon Centra, navštivte jejich stránky www. rubikoncentrum.cz nebo si pusťte na jejich Youtube kanálu krátké spoty nazvané Nemám svatozář, mám práci, které jsou součástí kampaně na podporu zaměstnávání lidí s trestní minulostí.