Digitální obraz promítá v nejvyšší kvalitě, ozvučení ale pokulhává. Kino v Habartově zastaralou audio technikou trpí. Městské kulturní středisko se proto rozhodlo přistoupit k podání žádosti o dotaci, z níž by se ozvučení mohlo obnovit. Ředitelka střediska Petra Šístková má navíc ambice časem v biografu promítat i ve 3D. K úpravám kina dokonce středisko uspořádalo workshop s občany města.

„Na konci roku 2012 jsme investovali do nového digitálního projekčního systému. Kvalita promítaného obrazu je tak nyní velmi dobrá, ozvučení ale znatelně zaostává. Technika už je opravdu značně zastaralá, rozhodli jsme se tedy přistoupit k jejímu obnovení," vysvětlila ředitelka Městského kulturního střediska v Habartově Petra Šístková. Do digitalizace kina investovalo město 200 tisíc korun. Předběžný rozpočet na renovaci ozvučení je nyní vyčíslen na 229 tisíc korun. Středisko ale na tak nákladný projekt vlastní prostředky nemá. „Podali jsme si proto žádost o dotaci u Místní akční skupiny Sokolovsko. Žádost jsme odevzdali minulý týden a bude nyní postoupena výběrové komisi. O přidělení dotace se tedy teprve rozhodne. Pokud by se nám ji ale nepodařilo získat, zřejmě se kino nového ozvučení jen tak nedočká. Financovat něco takového je pro středisko nereálné," tvrdí Šístková.

Občané Habartova se mohli o plánovaných opravách informovat na workshopu, který středisko uspořádalo na konci ledna. „Zajímaly je především důvody rekonstrukce a cena, především mužskou část zúčastněných pak zajímaly i technické parametry. Mohli jsme je ubezpečit, že řešení ozvučení bude připraveno přímo na míru habartovskému kinosálu. Jako hlavní pilíř jsou zvoleny reproduktorové soustavy v nadstandardním provedení, dostatečné citlivosti i zatížitelnosti, ale hlavně – to vše při zachování zvukové kvality a vyrovnaného poslechu přes celou poslechovou bázi. Kino se tak může stát vyhledávaným místem pro špičkovou audiovizuální podívanou," popsala ředitelka. Její vizí do budoucna je dokonce promítání ve 3D. „Samozřejmě záleží na tom, jak se bude vše dařit. Troufám si ale tvrdit, že přechod na 3D technologii bychom mohli v Habartově zvládnout do dvou let," uzavřela Šístková.