Uvolněné ruce a mnohem více času na pacienty. Tak hodnotí záchranáři zřízení nového postu koronera v Karlovarském kraji. Ten nyní místo nich prohlíží těla zemřelých. „Koroner vyjíždí jednou až dvakrát za službu. Jsou samozřejmě i dny, kdy nevyjíždí vůbec. Statisticky je nejvíce výjezdů koronera v pondělí, čtvrtek a neděli s vyrovnaným počtem výjezdů, nejméně naopak ve středu. Je ale potřeba říci, že se tato čísla nedají úplně srovnat, jelikož o víkendu slouží koroner celý den, kdežto v týdnu jen od 19:00 do 7:00 hodin," uvedla mluvčí krajské záchranné služby Petra Bakurová.

Ohledáním u zemřelých tak odpadla práce lékařům záchranky, ti tak mají více času na živé pacienty. „Zavedením služby koronera jsme dosáhli usnadnění práce záchranářů, neboť lékař záchranky dosud musel čekat na příjezd policie a nemohl tedy v případě potřeby odjet k dalšímu nemocnému," uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák. 

Co vůbec obnáší práce koronera? „Prohlídka těl se provádí u všech zemřelých v terénu, to znamená doma, na ulici či ostatních veřejných prostorách. Prohlídku může provádět jakýkoli lékař s atestací, který není zároveň patologem či soudním lékařem, aby nedocházelo ke střetu zájmů," popsala Bakurová. Prohlídka zemřelého obnáší ohledání těla a vyplnění příslušných dokumentů s údaji o dotyčném a příčině smrti.

A jak to vypadalo před zavedením koronera? Jeden příklad za všechny. „Na základě výzvy od policie, která dostala informaci o zemřelém, vyjela záchranka provést prohlídku těla. Když dorazila na místo a začala s prohlídkou, dostala výzvu z dispečinku, že má vyjet k pacientovi v ohrožení života," popsala Bakurová. Záchranka tak logicky spěchala zachraňovat životy, ale policisté museli setrvat na místě, než se opět vrátí a lékař dokončí ohledání, jelikož bez ukončení prohlídky nelze s tělem manipulovat.

Oddělení koronera má k dispozici vlastní auto, služební telefon i se stejným navigačním systémem jako záchranka. Lékaři tohoto oddělení slouží pohotovost denně od 15:30 do sedmi hodin ráno včetně víkendů a svátků. Mimo tyto hodiny zajišťují ohledání zemřelých stále lékaři ze záchranky. „Do budoucna budeme uvažovat o zajištění služby koronera 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. To však závisí na statistických výsledcích a efektivnosti zajištění nepřetržité služby," konstatoval Čermák.
Jedním z koronerů je lékař karlovarské krajské nemocnice Tomáš Hlavatý. Svou specializací je urolog a pro práci koronera se rozhodl ze dvou důvodů. Je bývalým primářem urologie a loňský rok se řešilo, kam bude toto oddělení směřovat.
„S odchodem ředitele Nečesaného a příchodem nového vedení se trošku změnily priority," vysvětluje jeden z důvodů Hlavatý. Druhým důvodem je zkusit něco nového. Ve čtvrtek odpoledne nastupoval do své první služby. Koroneři nemusejí sedět na záchranné službě, ale při službě jsou připraveni doma na telefonu. „Práce koronera obnáší ohledání zemřelých a další administrativní činnost s tím související," říká Hlavatý. Konkrétně jde o stanovení předběžné příčiny úmrtí, rozhodnutí o případné pitvě a také zda je třeba přivolat policii při podezření, že byl spáchán trestný čin. Na otázku, zda má u sebe vizitky pohřebních služeb odmítavě kroutí hlavou. „To je záležitost, kterou by si měli zajistit příbuzní zemřelého, popřípadě policie. My to neděláme, protože by nás někdo mohl obvinit z toho, že jsme nějakým způsobem spjatí, a to nechceme," dodal Hlavatý.