Na programu je opět slučování čtyř středních odborných škol a učilišť. Přestože krajští zastupitelé už záměr schválili, bod byl odložen do doby, dokud strukturu oborového školství neprošetří najmenovaná komise. Většina jejích členů jej sice smetla jako nepřipravený a nelogický ze stolu, vedení kraje ale podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) za ním stále stojí. Ovšem za určitých podmínek. „Školský odbor musí do 30. dubna předložit koncepci středního odborného školství a ve školách, které se slučují, musí ředitelé vydefinovat atraktivní obor, který se zde nadále bude učit. Zároveň všichni žáci ze slučovaných škol dokončí vzdělání tam, kde začali studovat,“ zdůraznila hejtmanka. Podle ní je stav středního školství v kraji katastrofální a dlouhé a neplodné diskuze jej nezachrání.

Kritiku vedení měst, jejichž škol se slučování týká, například Lokte a Nejdku, a také některých členů komise, že slučování škol bylo zpracováno nekoncepčně a bez odborné diskuze, krajský radní Jaroslav Bradáč (nez.) znovu odmítl.

„Koncepce existuje, pouze nikdy nebyla uceleně daná na veřejnost. Kdykoli se to totiž udělalo, tak se vždycky zvedl tak obrovský odpor, že se to shodilo. Až koncepci předložíme a budou tam návrhy, že se musí sahat do gymnázií, tak to teprve bude řev. Na základě špatných zkušeností jsme zvolili tento postup, protože jsme potřebovali dát do pořádku odborné vzdělávání,“ vysvětlil. A i on zopakoval, že krajská rada se rozhodla doporučit zastupitelstvu zpřesnění těch podmínek, za kterých bude provedeno sloučení jednotlivých škol. „Podstatou je, že se tam taxativně říká, že v té či oné škole se pokusíme zachovat obory, například učební nebo některé unikátní, které nikdo neučí. A navíc ředitelé nástupnických škol budou mít za úkol hledat ještě další obory, které by zejména přitáhly děti a studenty z venku,“ zdůraznil. V Nejdku by tak měl být zachován jeden obor s výučním listem a v Lokti minimálně jeden obor, například památkové péče nebo technické zařízení služeb. „Vzdělávání je naší krajskou prioritou. Ale my můžeme dávat pouze doporučení, jaké obory by se měly otevřít, kompetence nám nepřísluší,“ vysvětlila hejtmanka Vildumetzová.

Tyto argumenty ale krajský zastupitel a místostarosta Lokte Petr Zahradníček (TOP 09) zpochybňuje a je přesvědčen, že by usnesení o oborovém školství mělo krajské zastupitelstvo revokovat. „U nás paní ředitelka vymyslela obor telekomunikace a byla s tím první tady v kraji, za rok to chtělo ISŠTE v Sokolově a dneska to chtějí převést všechno do ISŠTE. Je to ukázka toho, že ředitel si to může rozhodovat, ale když kraj určí, že to bude v Sokolově, tak to bude v Sokolově,“ uvedl.

Podle Zahradníčka není doložená ekonomika, není řečeno, co bude s pozemky v Dalovicích, v Lokti a v Nejdku. „Proto pracovní skupina dospěla k tomuto závěru,“ zdůraznil. Stejného názoru je i senátor a krajský zastupitel Jan Horník (STAN), který se o hejtmance vyjádřil, že dělá vše pro to, aby byla hrobařkou krajského středního školství. Ona mu ovšem opáčila, že on je krajským zastupitelem už od roku 2000 a měl dost času na to, s tím něco udělat. „Mohl přijít s řešením, ale on jenom kritizuje a politizuje,“ ostře se hejtmanka ohradila. Argumenty kraj v ruce má. A pro pedagogy i vedení kraje doslova alarmující. Některé odborné školy se ocitly na celostátním seznamu ohrožených škol, jinými slovy patří mezi ty nejhorší. Radní Bradáč odmítl sdělit, o které se konkrétně jedná, ale i on varoval, že bez nové koncepce se úpadek školství v kraji ještě prohloubí.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek.
Politici se nechtějí „svléknout do naha“