Důvodem je nejasná situace Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Kraj by měl uhradit nařízené korekce.


Zda to ale učiní, to bude jasné až po mimořádném krajském zastupitelstvu v pondělí. V tento den krajští zastupitelé buď korekcím vysloví souhlas, nebo je odmítnou. „Svolali jsme předsedy zastupitelských klubů a informovali jsme je o současné situaci," uvedl hejtman Josef Novotný.


Karlovarský kraj ale není sám, jenž o korekcích bude rozhodovat. Ten samý den dopoledne zasedá i krajské ústecké zastupitelstvo, a pokud ústečtí zastupitelé korekce odmítnou, Karlovarský kraj bude v pasti. S Ústeckým krajem totiž tvoří uskupení NUTS II a byl, je a bude s tímto krajem v rozhodování o evropských dotacích i korekcích bytostně svázán.


Karlovarský kraj proto v této situaci zmrazil přes třicet projektů, které jsou v počáteční fázi nebo se teprve připravují. Například regionální zoo, rekonstrukci Císařských lázní, statku v Milíkově nebo zateplení Domova pro seniory v Kynšperku. „Pokračovat budou jen ty, které jsme už rozpracovali. Například dostavba Integrované střední školy v Chebu, likvidace invazivních rostlin, vědecko-technický park nebo centrum vzdělávání," uvedl náměstek Petr Navrátil.


Na projekty čerpal kraj peníze ze svého fondu budoucnosti. Podle Petra Navrátila by zastavení projektů nemělo být nadlouho.