Nemocnice touto cestou výrazně posiluje své aktivity na odborném poli. Deník o tom informoval mluvčí KKN Vladislav Podracký.

První z plánovaných akcí, 78. kongres České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, odstartuje už dnes. „Chceme, aby ruku v ruce se zlepšováním zázemí a přístrojového vybavení nemocnice šla i možnost odborného růstu lékařů a sester. Právě spolupořádání odborných vzdělávacích akcí považujeme za určitý impuls," říká Josef März, generální ředitel KKN, a dodává: „Jen na dnešní kongres tak do města zamíří na pět stovek lékařů, především v oboru ORL."

„Je to příležitost, jak prezentovat Karlovarskou krajskou nemocnici i v odborných kruzích. Máme tak jedinečnou možnost ukázat lékařům z jiných částí České republiky, že KKN je moderním a špičkovým pracovištěm. A že pokud uvažují o další kariéře, je právě KKN ta správná volba," říká Jakub Pánik, náměstek hejtmana Karlovarského kraje. Podle něho 1,5 miliardy korun, které v posledních letech kraj do nemocnice investoval, ji posunulo z typické okresní nemocnice nejméně o úroveň výše. A v některých ohledech dokonce hranice regionu i výrazně překračuje.

Prezidentem kongresu je primář karlovarského ORL MUDr. Radko Vichnar. Ten upozorňuje, že podobné kongresy obvykle dělají odborné kliniky a to, že s podobnou aktivitou přichází také krajská nemocnice, je relativně neobvyklé.

Program bude zaměřen především na budoucnost oboru. Diskutovat by se mělo, mimo jiné, o onkologických onemocněních nebo léčbě nedoslýchavosti u dětí.

Už 15. června se pak ve městě za účasti zhruba dvou stovek lékařů odehraje 20. česko-slovenský kongres o infekčních nemocech. Právě KKN je totiž jedinou nemocnicí v kraji, která zajišťuje lůžkovou infekční péči, a je tak pro region zcela klíčová. Do povědomí veřejnosti se toto oddělení dostalo nejen nedávným otevřením nových, moderních prostor v karlovarské nemocnici, ale především v souvislosti s epidemií žloutenky. Ta se rozšířila v regionu od bezdomovců obývajících dnes již neexistující areál kláštera v Chebu a dozvuky má dodnes.

V září v Karlových Varech proběhne také kardiologická konference na téma Ischemická choroba srdeční a novinky v roce 2016, nebo Mezioborová konference lékařů a sester. Sérii pak uzavře konference EMIR 2016. Ta se uskuteční od 8. do 9. prosince a bude se zabývat využitím radiologie v urgentní medicíně.

„Krajská nemocnice je už dnes klíčovým pracovištěm z pohledu poskytování urgentní péče. Díky akreditacím jednotlivých oddělení je zároveň místem, kde se vzdělávají lékaři i z ostatních nemocnic v kraji. Takže rozšíření těchto aktivit na celostátní a mezinárodní úrovni je jen dalším logickým krokem, který potvrzuje, že KKN je klíčová i z pohledu celoživotního vzdělávání lékařů," dodává náměstek Pánik.