Šikana ať už psychická nebo fyzická se ve školách objevuje od nepaměti a v některých dětech zanechává následky ještě dlouhé roky. Děti moderní doby se ovšem setkávají s ještě zákeřnějším nepřítelem – kyberšikanou, tedy šikanou přes internet. Preventisté, kteří se zaměřují na násilí ve školách, se proto rozhodli dětem na Sokolovsku představit nenápadné zlo. Besedy pořádají pravidelně, aby se žáci nejen seznámili s tím, co je může potkat na internetu, ale hlavně aby se aktivně zapojili do prevence proti kyberšikaně. Počet dětí i dospělých, kteří se s podobným útokem setkali, stále stoupá. Cílem je většinou člověka znemožnit a zesměšnit.


„Nejde vždy o úmysl někoho poškodit, někdy za tím stojí jen neznalost a nedomyšlení důsledků. Řeším situace na školách, ale žádají mě o radu například i bývalí partneři. V minulosti si vybavuji i závažný případ tzv. šátkování školních tříd. Na jednotlivých školách si v určitých třídách děti hrály na americké gangy a označovaly se určitou barvou šátku. Na internetu svolávaly hromadné rvačky za městem, třída proti třídě. Ponížení poražených si poté nahrávaly na telefony a uveřejňovaly. Řešil jsem i případ jedné třídy základní školy, kdy děti na sociální síti založily své třídní učitelce bez jejího vědomí falešný profil, kam daly její fotky, které si tajně pořídily na své telefony bez jejího souhlasu, a poté se zde o ní hanlivě vyjadřovaly a šířily lži a urážky," popsal své zkušenosti Ladislav Staněk, velitel Městské policie v Chodově, který je zároveň preventistou.


Úskalí internetu si na vlastní kůži zažila i rodina ze Sokolova, která si přála zůstat v anonymitě. Sedmnáctiletá dcera útok spolužáků snášela velmi těžko. „Moje dcera nepatří mezi děti, které fňukají nad každým pošklebkem, přesto jí tahle situace velmi ubližovala. Z naprosto nevinné fotky se stala vlna ponižování a zesměšňování. Důvod? Upekla koláč a fotku zveřejnila na internetové síti. Nevěřili byste, co dokáže jediná buchta vyvolat na sociální síti. Termíny jako já ubožačka umím upéct buchtu, protože jinak jsem úplně nemožná. Druhý dal sdílet tentokrát s menší úpravou já hloupá buchta, co nemám buchtu, upeču si vlastní. A z koláče se stala buchta plná vulgarismů, urážek a nesmyslů, vypadá to směšně, ale když se to týká vás, do smíchu vám opravdu není. Přidávali se další spolužáci, padaly dokonce věty, kdy i mně bylo do breku. Situaci jsme ukončili až my rodiče, když jsme to zjistili. Dceru jsme psychicky podpořili a naštěstí po 14 dnech vše opadlo. Neumím si představit, jak bychom řešili mnohem závažnější problém," říká zoufale maminka.
Prevence bude na Sokolovsku pokračovat, podle Staňka je o toto téma velký zájem.

Autor: Klára Čurlinová