Okres sobě. I tak by se dala nazvat sbírka obcí a firem sokolovského okresu na vozidlo záchranné služby Karlovarského kraje. Jde o Škodu Yeti, která bude využívána podle evropského modelu Rendez-Vous (RV), jehož výhodou je především rychlost dojezdu k pacientům. Sokolov, který přispěl nejvíce, si spolu s ostatními vymínil, aby vozidlo jezdilo jen v sokolovském okrese. Celková cena škodovky je 506 tisíc korun.

Vozidlo si záchranáři převzali slavnostně ve středu před sokolovskou radnicí. „Žádný jiný okres se k nám nepřipojil takovou měrou jako ten sokolovský. Nastala doba obnovy vozového parku a situace RV vozidel je kritická. Pomoc od zdejších měst, obcí a firem přišla za pět minut dvanáct. Dokážu i zaručit, že vůz bude používán ve zdejším okrese," konstatoval ředitel záchranné služby Roman Sýkora.

„Vše začalo podobně jako jiné žádosti. Dejte nám nějaké peníze na provoz či vybavení záchranky," nastínil místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. Vedení Sokolova však oponovalo, ať si záchranáři řeknou o něco užitečného. „A jelikož je pan ředitel Sýkora skromný, řekl si o sanitku," dodal s trochou nadsázky Sedláček. Ocenil také snahu ostatních měst a obcí napříč politickým spektrem spojit se pro dobrou věc. Obce a firmy sokolovského okresu přispěly 422 tisíc korun a zbývající finanční prostředky přidala záchranná služba. Sokolov dal čtvrt milionu z výdělků, které má město z hazardu. Další, kdo se připojil, byl Horní Slavkov, Kraslice, Kynšperk, Březová u Sokolova, Habartov, Bukovany, Klas EU a Krufin.

Systém Rendez-Vous, přeloženo víceúrovňový setkávací systém, je způsob organizace výjezdových skupin a stanovišť záchranné služby. Vozidla RV se dostávají k pacientovi rychleji než velké sanitky a lékař může včasně poskytnout odbornou přednemocniční neodkladnou péči. Do zdravotnického zařízení bývá pacient transportován výjezdovou skupinou rychlé záchranné pomoci a vozidlo s lékařem je opět volné. Krajská záchranka tento evropský model setkávacího systému již používá, ale problémem je zastaralý vozový park.