Chce od kraje převzít za symbolickou jednu korunu budovu internátu s jídelnou na náměstí, která je v roční ztrátě asi 300 tisíc korun.

„Vše zachováme tak, jak je, včetně jídelny i studentského ubytování. Nevyužité prázdné prostory v horních patrech bychom navíc mohli začít komerčně využívat, případně sem přesunout dočasně, po dobu opravy budovy na Supím potoce, sídlo Loketských městských lesů. Výsledek toho všeho může být to, že se budova nakonec ročně dostane do zisku," řekl na zasedání zastupitelstva starosta Zdeněk Bednář. Ten se spolu s radním Petrem Zahradníčkem a ředitelkou SPŠ Loket Danou Krulišovou sešel na společné schůzce s hejtmanem Josefem Novotným i náměstkem pro školství Václavem Sloupem, kde o tématu převodu jednali.

„Oběma se tato alternativa líbila jako vhodná. Ztrátu 300 tisíc si vezme město na sebe a bude se ji snažit eliminovat. Teď bychom si zde měli říci, zda je to správná cesta a jak dál v celé záležitosti pokračovat," sdělil Bednář, který spolu s radním Zahradníčkem nevyloučil ani opravení celého objektu.
„Budeme tak vlastně investovat do svého. Kraji samozřejmě necháme předkupní právo," upřesnil Zahradníček.

Poměrně elegantní návrh se ovšem nesetkal s pochopením u některých zastupitelů, překvapivě pak u ředitelky školy Dany Krulišové. „Chtěla bych, aby si zastupitelé uvědomili, že tento závazek, který na sebe bereme, je poměrně velký a předáme ho i těm, co přijdou po nás. Není tam rozdíl jenom nějakých 300 tisíc, ale minimálně půl milionu. Mzdy, které tady jsou, byly částečně dotovány z provozu školy a školní jídelny," řekla Krulišová s tím, že od zastupitelstva potřebuje ´nějaké noty´.

Její slova však zvedla ze židle zastupitele Patrika Stangara. „Nevím, jestli dobře chápu výstup ředitelky, co po nás chce? My jsme nabídli návrh řešení. A zadání je jasný. A je jejich úkol pomoci při záchraně průmyslové školy v Lokti. To znamená hledat řešení tak, aby to šlo, a my s tím pomůžeme. Byl bych rád, abychom tady neslyšeli tisíc důvodů, proč to nejde, ale jeden jediný, a to ten výsledný, o kterým budu přesvědčený, že je správný, protože průmyslovku tady potřebujeme," konstatoval Stangar, kterému ovšem Krulišová vzápětí kontrovala.

„Já jenom říkám, že chci přesné zadání, to znamená, nejdříve jsme hovořili pouze o internátu, teď už hovoříme o internátu a jídelně," dodala Krulišová. Zastupitelstvo následně schválilo návrh, aby ředitelka SPŠ v Lokti Dana Krulišová předložila podrobný rozbor hospodaření budovy internátu za rok 2013. Do dnešního dne ovšem nebyl ze strany ředitelky předložen. To podle radního Zahradníčka může způsobit potíže. Nervózní začínají být i samotní zastupitelé. „Při jednání v krajském zastupitelstvu mi tento materiál samozřejmě chybí a paní Krulišovou již podruhé jako rada města žádáme, aby ho dodala. Nemůžeme se kvůli tomu pohnout z místa," řekl Zahradníček.

Sama ředitelka Dana Krulišová, která je zároveň členkou místního zastupitelstva, přitom před měsícem své kolegy na zasedání ubezpečovala, že požadovaný materiál dokáže spočítat klidně za dva dny.
Podle jejích slov požadovaný rozbor dodá v horizontu několika dnů. K. Šujan