Letošní lyžařská sezóna v horské Bublavě láme rekordy. Vyznavači zimních sportů tam od 10. ledna nemůžou ztěžovat na kvalitní lyžařské podmínky. Stejně tomu jeo i o prodlouženém velikonočním víkendu. Cestu si tam našly desítky lidí.


„V podstatě od začátku ledna byla zima naprosto dokonalá. Abychom lyžovali na perfektně upravených sjezdovkách, na kterých leží stále ještě až půl metru sněhu, tady nepamatujeme," konstatoval provozovatel bublavského lyžařského areálu Jiří Lhota.

Vlekaři nicméně už ohlásili ukončení lyžařské sezóny. „O víkendech je ještě návštěvnost služná, v týdnu už je ale lidí méně. V provozu budeme ještě celý tento týden. Provoz ukončíme v neděli," avizoval Lhota.
Pro vlekaře ale ukončení sezóny neznamená, že vypnou vleky a ´zalezou do tepla´. „Ihned se musíme pustit do údržby po náročné lyžařské sezóně," poznamenal Lhota.

Uskladnit se musí například sněhová děla, údržbou projde půjčovna a kompletní zázemí. Pak se skicentrum pustí do realizace investic pro nadcházející sezónu. „Vybudujeme novou přečerpávající stanici a posílíme zasněžovací systém, abychom byli schopni ještě v kratším termínu zprovoznit celý areál," nastínil Jiří Lhota. Vlekaři se podle jeho slov pustí i do dalších novinek, třeba modernizaci zázemí pro dětí.

A jak si zimu užili samotní lyžaři? „Sezóna je neskutečná. Abych si nasadil lyže ještě na přelomu dubna, to jsem snad ještě nezažil," pochvaloval si o víkendu snowboardista Martin Mazur.

O úspěšné zimní sezóně naopak nemohou mluvit vlekaři v sousedních Kraslicích a Stříbrné. Tamní areály nedisponují zasněžovacím systémem, a tak například na Krajce a Saporu v Kraslicích mohli lidé sjíždět svahy jen několik dní. „To se projeví na investicích, které tak budeme muset odložit," uvedl kraslický vlekař Martin Vlček.