Vydáte-li se do Hroznětína, zkuste si na vlastní kůži tradice a zvyky našich předků. „Spolu s obcí Merklín pořádám pravý Krušnohorský masopust, na kterém bude spousta soutěží pro děti,“ uvedl starosta Hroznětína Martin Maleček.
V 10:30 vyráží průvod plný masek na svou tradiční pouť po městě. Se dvěma zastávkami u kostela bude rej pokračovat až na fotbalové hřiště.

„Očekáváme velký průvod s kapelou Karlovarka,“ dodal Maleček.

Kromě tradičního průvodu se můžete těšit na oblíbené Pouliční divadlo Viktora Braunreitera, které vám připomene historky z Hroznětína. Den zpestří také folková a dechová hudba. Ti, co raději nakupují, mohou naopak prozkoumat Staročeské masopustní trhy, na kterých nebude nouze ani o ochutnávku klasických masopustních lahůdek. Největším lákadlem je podle organizátorů rožněné prase přímo z ohně.

Masopustní veselí se chystá také v Mariánských Lázních. Masopust se ve městě uskuteční v úterý 13. února. Všichni se mohou těšit na odsouzení Bakcha, odtroubení masopustu, kdy Masopust předá žezlo smutnému Půstovi. Akce začíná v 16 hodin na kolonádě v Mariánských Lázních. A na své si přijdou také masky v Milíkově, kde průvod projde obcí v sobotu 10. února. O den později pak masopustní veselí zažije Velká Hleďsebe. Akce se uskuteční v neděli 11. února a program je připravený na celý den. Už v 10 hodin odstartuje v moštárně zabijačka. Samotný průvod se sejde ve 13 hodin u radnice. Maškary za zvuku hudby společně projdou obcí do hleďsebské moštárny. Chybět nebudou ani soutěže o ceny, vyhodnocení nejhezčí masky v kategorii dospělí i děti. A nejmenší si užijí maškarní bál.

Chybět nebudou v letošním roce ani masopustní oslavy v Chebu. Zde se už po čtrnácté vydají lidé od Západočeského divadla v Chebu centrem města až k chebskému muzeu. Akce se letos uskuteční v sobotu 10. února od 13.45 hodin.

„Průvod pořádá město Cheb ve spolupráci s Muzeum Cheb, Západočeským divadlem, Městským dechovým orchestrem a Základní školou Jindřicha Jindřicha. Zváni jsou všichni, kteří se rádi baví a kteří si rádi zavzpomínají na staré tradice. Letošní Chebský masopust bude patřit především šaškům, kašpárkům a tradičním masopustním maskám, takovým jaké známe z pohádek a Ladových obrázků,“ sdělila etnografka chebského muzea Iva Votroubková. K masopustnímu obveselení bude po celé sobotní odpoledne v mázhausu muzea vyhrávat kapela Kartáč. Na všechny, kteří přijdou, budou v nádvoří a v mázhausu muzea čekat dobroty masopustních hodů, jako jsou koláče, koblihy, perníky, něco ze zabíjačkových hodů a nápoje všeho druhu.

Další z velkých masopustů na Chebsku připravují i ve Skalné, kam se na něj každoročně sjíždí dívat tisíce lidí. Masopust se ve Skalné i po válce. Letos se masopust uskuteční v úterý 13. února od 17. hodin, kdy lidé v průvodu vyrazí od místní hasičárny dobrovolných hasičů.

Tradiční Staroměstský masopust se koná v neděli 4. února v Chodově. Sraz je v 9.30 ve Staroměstské ulici. Účastníky čeká živá hudba, flašinetář Honza a řada soutěží pro děti. Průvod masopustních maškar se poté vydá do ulic. Chybět nebude ani vyhodnocení té nejlepší.

V Březové na Sokolovsku si masopust rychle získal řady příznivců. Ti se neváhají připojit k průvodu a užít si masopustní veselici.
V úterý 6. února vyrazí průvod tradičních i novodobých maškar od základní školy k budově březovské radnice. Zde si nevěsta s ženichem vyzvednou klíč od města a začne bujaré veselí doslova po celém městě. Hudba, tanec, masopustní koblihy, kořalka, průvod masek, zabijačkový guláš, ovarová kolena, jitrnice, dechovka či diskotéka, prostě co hrdlo a tělo ráčí.

BÁL FESTIVAL tentokrát se Srdcovým králem. Návštěvníci plesu se mohou těšit na ukázky ze slavného muzikálu.
Plesová sezona má svá nej... Patří mezi ně i Bál Festival