Město Kraslice jen pár týdnů po omezení provozní doby barů a diskotéky v ulici 5. května se vztyčeným ukazováčkem polevilo. Dvěma ze tří provozoven udělilo ve čtvrtek zastupitelstvo výjimku, která prodlužuje otevírací dobu. Smůlu má zatím Disco Bar Atlanta.

K omezení provozní doby v celé ulici, kdy se dveře provozoven musely uzavřít úderem půlnoci, přistoupila radnice po otevření nového Disco Baru Atlanta před koncem loňského roku. Lidé bydlící v této lokalitě si stěžovali na hlasitou hudbu, na výtržnosti a hluk v nočních a ranních hodinách před samotnou diskotékou. Potyčky přitom policie registrovala v uplynulých měsících i v sousedním nočním baru Motodust. Zastupitelé teď polevili na zkoušku. Výjimky platí do března.

Nejmenší problém s udělením výjimky měli zastupitelé u restaurace Červený mlýn, kde se sice konají hudební produkce, ale nikdo si už delší dobu na provoz nestěžuje. „Omezením provozní doby si jen město umylo ruce. Moje hospoda, kde problémy nejsou, do toho prostě spadla," řekl provozovatel Červeného mlýna Jaroslav Karpíšek.

Větší debata se strhla u nočního baru Motodust, kde policie řeší několik výtržností a potyček. Provozovatel Karel Hlavsa ale ujišťoval, že spolupracuje s policií a do podniku zavedl kamerový systém, který napomohl i přes nulové výpovědi aktérů bitek viníky odhalit. „Všechny skutky se nám podařilo objasnit. Některé jsou již předány státnímu zastupitelství. Další míří na městský úřad k přestupkovému řízení. Zbytek případů již dokončujeme," řekl vedoucí kraslického obvodního oddělení policie Antonín Panuška.

Podniky mohou mít s okamžitou platností otevřeno o víkendech od 11. do 3. hodiny ranní a v týdnu od 11. do jedné hodiny. Zastupitelé nesouhlasili s udělením výjimky Atlantě. Lidé z okolí si i po omezení provozní doby stěžovali na hlasitou hudbu. „Když vyhláška omezila provozní dobu, situace se hned zlepšila. Atlantě ale rychle otrnulo a hlasitá hudba nás začala zase obtěžovat," řekla na zastupitelstvu Anna Kafarová, která bydlí vedle podniku. Přidala se k ní i Jana Frankovičová. „Děti nemohou o víkendech spát a bojí se, co se to děje," řekla.

Provozovatel diskotéky Štefan Cap ale oponuje, že udělal mnoho protihlukových opatření. Už dříve řekl, že omezení provozní doby může být po rozsáhlých investicích likvidační. Nyní ještě čeká na dodávku nového protihlukového okna do ulice, aby se hlučnost ještě více snížila.

Zastupitelé sice dále trvají na uzavření podniku o víkendu ve čtyřiadvacet hodin, jsou ale ochotni se k udělení výjimky vrátit. „Provozovatel si musí uvědomit, že hudba prostě lidi ruší, a musí udělat taková opatření, aby tomu zamezil. Na druhou stranu ale nechceme zamezovat lidem, aby se o víkendech bavili a, s nadsázkou řečeno, chodili si zpívat a tančit do sousedního Klingenthalu," řekl zastupitel Otakar Mika. Radní a zastupitelka Pavlína Poledňáková zdůvodnila rozhodnutí tím, že Atlanta jednoduše nesplnila podmínky, které slibovala. „Jde právě třeba o výměnu okna, která podle provozovatele už měla být hotová. V následujících týdnech se tedy ukáže, jaká opatření dotyčný udělá a zda hluk přestane obtěžovat lidi bydlící v této ulici. Pak jsem ochotná se k tomu vrátit a znovu rozhodovat o udělení výjimky," konstatovala.