Hospodaření příhraničního města Kraslice se uzdravuje. Ukazuje to hospodářský výsledek za uplynulý rok. Díky výraznému utažení opasku přesune radnice do rezervního fondu zhruba deset milionů korun. Město ale čekají nutné investice. „V tomto volebním období dodržujeme trend nevydávat enormně finanční prostředky, abychom dosáhli kladného provozního salda, což vede právě k finančnímu zdraví města," řekl starosta Kraslic Zdeněk Brantl. Zjednodušeně řečeno, město šetřilo na svých provozních nákladech a bez dotací se nepouštělo do větších investic.

Na radnici například ubylo zaměstnanců. Ušetřilo se podle Brantla také na veřejných zakázkách, které město více zprůhlednilo. Město nyní sestavuje plán investic na roky dopředu. Očekává totiž, že bude moci začít investovat do svého rozvoje i díky novele zákona o rozpočtovém určení daní, který by mohl městský rozpočet posílit o dalších deset milionů. „Začínáme sestavovat investiční plán na deset let dopředu, který rozhodně nebude jen ležet v šuplíku," poznamenal Brantl. Město v uplynulých letech za pomoci vysokých dotací investovalo okolo 100 milionů korun například do výstavby multifunkčního hřiště, rekonstrukce náměstí, kde vznikla i nová parkovací místa, a postaven byl také moderní víceúčelový sál základní umělecké školy.

Nyní se musí město neodkladně pustit do rekonstrukce zastaralé kotelny ve 2. základní škole v Dukelské ulici za 2,5 milionu korun. „Investovat musíme na řadě dalších míst. V dezolátním stavu je například fasáda základní umělecké školy, kotelna v bývalé průmyslové škole, kde jsme obnovili střední školství, stejně tak dosluhuje kotelna v objektu Komerční banky, kde jsou městské byty," vyjmenoval Brantl. Další základní škola pak čeká na dokončení oprav na nádvoří a spojovací chodby mezi pavilony. Na řadu by v budoucnu měla přijít i výstavba hřiště v Hradební ulici a ulici Pod Nádražím. Město by pak chtělo vyřešit i prostranství bývalého autobusového nádraží v centru města, kde by mělo vzniknout parkoviště.

Kraslice ještě čekají, jak dopadne proplácení dotací z ROPu pozastavené kvůli podezření z korupce. Městu visí ve vzduchu devět milionů korun za rekonstrukci náměstí. „Je to pro nás citelná rána. Jsme nuceni jednat s bankou o úvěru," řekl místostarosta Kraslic Otakar Mika. Radnice by se chtěla spojit s dalšími městy a obcemi, které pozastavení proplácení dotací poškozuje, a domoci se jich třeba u soudu.