Se svými muži a dětmi se totiž už jedenáctým rokem vydaly na vrcholek Aschberg, kde společně nakrmili lesní zvěř a zazpívali si koledy. V minulosti tam přitom chodili právě jen muži s ratolestmi, aby jejich manželky měly na Štědrý den čas uklízet a přichystat hostinu.

„Nechtěli jsme našim ženám překážet, aby měly na úklid klid. Dnes už je vše jinak. Manželkám se nechtělo samotným doma pracovat, tak musíme přidat ruku k dílu den před Vánocemi, a už chodíme všichni společně. Je to příjemné setkání, kdy nejen, že lesní zvěři necháme pod stromem suché pečivo, jablka a další krmení, ale také si popřejeme hezké Vánoce se sousedy a chalupáři," řekl starosta obce Igor Jirísk. Těší ho, že krmení zvířat na Štědrý den si opět nenechaly ujít desítky lidí.

„Škoda jen, že na horách není sníh. Ten jindy krásně doprovází vánoční atmosféru," řekla na místě jedna z bublavských obyvatelek. Z vrcholku Aschberg se následně linuly tóny těch nejznámějších vánočních koled. Místní, ale i přespolní, si rozdali zpěvníky a dali se do zpěvu. Přitom zavonělo svařené víno, čaj a vánočka. „Vyrazili jsem s celou rodinou a novodili si tak příjemnou vánoční atmosféru," řekl Ondra Krajník z Kraslic.