O všech se dá přitom říci, že jsou pod stálým dohledem, a tudíž i bezpečné. Krajská správa a údržba silnic pravidelně monitoruje jejich stav a navrhuje potřebné opravy. V loňském roce silničáři opravili 20 mostů, což představovalo náklady kolem šesti milionů korun.

„Mosty, které jsou v tom nejhorším stavu, zařazujeme do plánu oprav. Pokud nastane případ, že se během roku zhorší stav jiného mostu, necháme provést opravu přednostně. I pro letošek plánujeme další opravy. Budou se týkat jedenácti mostů a vyčlenili jsme na ně zhruba 11 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Stav mostů se klasifikuje od stupně 1 do stupně 7, kdy jednička znamená bezvadný stav a sedmička havarijní.

Ve správě kraje je sedmičkou klasifikován jeden most, který je zavřený.

„Je to lávka na cyklostezce v Mostově, kterou jsme převzali do majetku loni v listopadu od obce Odrava. Na lávce už začaly opravy, aby byla otevřená pro cyklisty na jaře. Do budoucna chceme tuto lávku nahradit novou konstrukcí, již máme vydané stavební povolení,“ dodal Hurajčík. Žádný další most ve správě kraje není tak poškozený, aby musel být uzavřen.

Podle ředitele krajské správy a údržby silnic Jana Lichtnegera zařadili krajští silničáři do stavu klasifikovaného šestkou pět mostů, které čeká rekonstrukce a do doby opravy se na nich provádějí častější kontroly. Celkem 30 mostů je hodnoceno za 5 a zbývajících 435 mostů od 1 do 4.

Ilustrační foto
Padělatel diplomů je zpátky