K festivalu jablek neodmyslitelně patří i partnerství Hotelové školy Mariánské Lázně. Středoškoláci se totiž do soutěže zapojují od samého začátku a i letos škola napekla neuvěřitelných 1000 nohavic štrůdlu. „Měli jsme jedenáct soutěžících, kteří se předvedli se svými recepty. Mám tedy velkou radost, že vyhráli naši dva studenti z druhého ročníku, konkrétně z béčka. Vladimír Tutoky a Petr Svoboda si vymysleli francouzský jablečný koláč s meruňkovým dipem, a jak je vidět, tak tento moučník zabodoval na plné čáře. Jsem na naše studenty a studentky moc pyšný,“ uvádí ředitel Hotelové školy Mariánské Lázně Jiří Chum.

Návštěvníci si mohli prohlédnout výstavu „Stromy v krajině“ a obdivovat vystavené typické druhy ovoce z našeho kraje s komentářem pomologa Martina Lípy. Nechyběla ani slavnostní salva ostrostřelců ze Stříbra. Na své si přišli také milovníci dobrého jídla a pití i děti, které rády malují a soutěží.

Jaroslav Krůček
Zužitkuje se všechna úroda, říká pěstitel nejhezčích jablek

Celou akci vychvaluje i jedna z návštěvnic festivalu Lenka Novotná z Chebu. „Na festival jsme vyrazily se švagrovou a našimi dětmi a musím říct, že každý z nás si přišel na své. Hlavně jsme si obalily nervy, což jsme obě potřebovaly,“ směje se matka tří dětí.

Akci pořádal Karlovarský kraj a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les.