Starostka Dolního Rychnova na Sokolovsku Anna Klímová zpočátku tvrdí, že žádné velké problémy v obci s 1219 obyvateli nemají. Poté přece jen pár nešvarů najde, ale o těch tvrdí, že se dají velice rychle vyřešit. Většinu problémů řeší postavou drobná, ale rázná starostka osobně, bez účasti úřadů či policie. Také lidé v obci prý většinou drží pospolu, a když o něco jde, většina z nich táhne za jeden provaz. Důkazem byla solidarita s obcí Hořín, kterou postihly ničivé povodně. Do dvou dnů byl úřad zavalený dezinfekčními prostředky, vodou, jídlem či nářadím. A zapomenout nemíní Klímová ani na firmy sídlící v obci. I s těmi je podle ní výborná spolupráce.

Dolní Rychnov leží nedaleko Sokolova. Protože se jedná o obec s převážně hornickou minulostí, je dodnes patrná tato činnost po celé obci a přilehlém okolí. K novodobým tradicím obce se mohou počítat každoroční akce pro občany, jako je pálení čarodějnic či dětský den, kdy se účast návštěvníků může počítat na sta. Dále je to masopust, setkávání pod vánočním stromem či akce pro seniory. Hlavní akcí jsou však Letní slavnosti. „Letos oslavíme 705 let od založení obce. Slavnosti budou velké a chystáme dvě velká překvapení. Kdo přijde, nebude litovat," slibuje Klímová. Podle ní je setkávání lidí důležité.

Do zdejší mateřské školy s kapacitou 50 dětí dojíždí i děti z okolních obcí. Ve školce sídlí třetím rokem výtvarná dílna. „Její zřízení byla trefa do černého. Tvoří v ní děti, dospělí i senioři. Dílna prostě jede," tvrdí starostka.

V obci se rozvíjí drobné i střední podnikání, mají zde sídlo i některé velké společnosti. Zaměstnání hledají obyvatelé obce přímo v obci nebo v blízkém Sokolově. Obec nechala za 2,3 milionu vybudovat chodník s osvětlením až do Sokolova. Pokud by se podle Klímové podařilo v Sokolově napojit na stezku přechod pro chodce přes frekventovanou ulici u sídliště Vítězná, došli by lidé bezpečně až do samotného centra Sokolova.

Občané si také pochvalují a hojně využívají pěší trasu ze zámkové dlažby, která vede k hřišti. Dříve zde byla jen cestička plná bláta. Přímo u trasy bije do očí jedna z nedávných investic obce. Nový plot zdejšího hřbitova za 420 tisíc korun dodal tomuto důstojnému místu příjemný vzhled.

Obec nechala vybudovat i řadu asfaltových příjezdových cest k novým domkům, které rostou v Rychnově jako houby po dešti. V tom také plánuje pokračovat, stejně jako v prodloužení kanalizace, vodovodu, nové cyklotrasy, Vital parku s cvičebními prvky pro veřejnost či dvou fasádách na svém majetku.

„Ty jsou totiž poslední, a máme všechen obecní majetek hotový. Na mysli mám nová okna, střechy a fasády," upřesnila Klímová. Obec má 48 bytových jednotek. A co ji trápí? Především černé skládky s haldou pneumatik a ruina jedné z městských nemovitostí. První případ řeší obec přistavením kontejneru, ale mnohdy je to marné. Nově chce přitvrdit kamerovým systémem. Na svědomí ji mají zřejmě nepřizpůsobiví občané bydlící opodál. Ale s označením vyloučená lokalita na starostku nechoďte.

„Když to slyším, bere mě děs. Vyloučená lokalita u nás neexistuje, tu si akorát děláme sami," myslí si Klímová. Přiznává, že někteří z občanů dělají nepořádek, ale s těmi si to vyřizuje osobně. „Mám telefon, že někdo pálí gumy nebo jiný bordel. Skočím do auta a hned jsem tam. Jednám s nimi na rovinu. Než by zasáhly úřady, trvalo by to dlouho a bylo by to zřejmě neúčinné," říká Klímová.

Ve druhém případě se bude dům hrůzy do konce června tohoto roku bourat. Do toho občas řeší městský policista veřejný pořádek, dohlíží na popíjení alkoholu na veřejnosti, které zakazuje vyhláška. Také kontroluje dopravu, zejména kamiony a jejich parkování v dolní části v průmyslové zóně. S městským strážníkem i dvěma státními, kteří mají tento okrsek na starost, má Klímová ty nejlepší zkušenosti.
J

ak dodává závěrem, svou práci musí dělat srdcem, jinak by se z toho podle svých slov zbláznila. Jasno má i v pohledu na politické strany v místním zastupitelstvu.
„Buď je dobrý nápad, nebo blbý. Na žádné strany si zde nehrajeme," dodává Klímová.