Všichni tři získali prestižní regionální titul Gambrinus Mistr výčepní, třicetilitrový soudek nepasterizovaného Gambrinusu a vstupenku do slavnostního celostátního finále, ve kterém budou v pivovaru Gambrinus 12. března bojovat o absolutní titul českého Mistra výčepního.

Všichni účastníci museli před porotou prokázat teoretické znalosti výroby a standardů péče o pivo. Ověřovaly se tak například znalosti z výroby nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo, jímž se značka Gambrinus pyšní.

„V testu bylo asi třicet otázek, všechno se točilo kolem výroby piva a dalších souvislostí. Takže hospodský by to měl znát. Ale některé otázky byly trochu záludné a člověk musel přemýšlet, zda zaškrtnout za A nebo za B," uvedl soutěžící Roman Galeja ze Sokolova.

Pak přišel na řadu divácky atraktivní praktický test. Dvouminutová zkouška zahrnovala komplexní výčepní řemeslo, tedy od přípravy skla přes čepování piva více technikami až k samotnému správnému servírování. První přišla na řadu výčepní Maria Kubarev z Chomutova, což nebylo příliš vděčné a tréma trochu zapracovala. Bouřlivé ovace provázely následující trojici hospodských z Karlovarska. Konkurence byla opravdu velká a vlastně všichni účastníci prokázali, že to s pivem umějí.

„Pivo čepuji zatím pár let, o to více jsem spokojen s vítězstvím. Těším se, že svůj um pro čepování předvedu opět našim štamgastům v restauraci U Věžičky v Kadani a ve finálovém kole Mistra výčepního," říká karlovarský vítěz Jan-Štěpán Vanya.

„Gratuluji a děkuji všem, kteří se zúčastnili. Projevili tím zájem se stále zlepšovat a zároveň šířit slávu vlastní restaurace a našeho piva Gambrinus. Naprostá většina soutěžících nás přesvědčila, že je kvalita péče o pivo a čepování v jejich restauracích na vysoké úrovni. Osoba výčepního je zkrátka pro kvalitu piva v restauracích zásadní," připomněl sládek z pivovaru Gambrinus Jiří Fusek známý fakt, že sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá.

Čím zaujali porotu tři vítězové? "Především svojí snahou a pečlivostí. Dále tím, že nepodlehli tíze okamžiku a neprojevovali ani náznak trémy," ocenil výkony jeden z porotců Vojtěch Homolka, obchodní sládek.