Poslední zlaté vejce, které si uchovává město Karlovy Vary ve svém majetku, a to Tržní krámky v lázeňském území, v posledních měsících příliš radost svému vlastníkovi nedělají. Kvůli pandemii se nájemcům nedaří tak, jak by si představovali. Mnoho z nich tam za poslední dva roky skončilo a většina aktuálně dluží městu nájemné.

Někteří nájemci opakovaně město žádají o odklad plateb a nebo o jejich prominutí. Nejinak tomu bylo i na posledním jednání rady, které se konalo tento týden. A radní opět jejich žádost zamítli. Problém s dlužným nájemným se řešil i na posledním zastupitelstvu, kde zazněla informace, že tento dluh se už vyšplhal k částce osm milionů korun.

"Ze šestnácti krámků jich aktuálně dluží jedenáct. Pokud nájemné neuhradí, bude jim smlouva vypovězena," upozornila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Architekti představili svou vizi v území Stará vodárna.
Studie Staré vodárny počítá s relaxem i bydlením, stále ale jen na papíře

Vedení města přitom nájemcům podle ní nabízelo, že by se během koronavirové pauzy mohla zahájit tolik potřebná a neustále odkládaná rekonstrukce. "Jenomže nájemci s ní nesouhlasili," vysvětlila primátorka.

"Situace je jasná, pokud nezaplatí, budou muset prostory opustit. My jsme jim přitom dokonce nabízeli i splátkový kalendář, ale podnikatelé to odmítli," doplnil náměstek primátorky Tomáš Trtek.

Potřebná rekonstrukce Tržních krámků se řeší už dlouhé roky. Poslední snahy ztroskotaly na nedohodě mezi městem a nájemci, kdy se uvažovalo, že by se prostory po dobu opravy uzavřely a podnikatelé by během ní neplatili nájem.