Starosta Chebu Antonín Jalovec si to nedokáže vysvětlit. „Nerozumím tomu. V úterý 10. května jsem se na krajském úřadě účastnil jednání starostů největších měst v kraji, kde se projednával další postup v řešení nedostatku praktických lékařů, stomatologů a dalších specialistů. Na začátku proběhlo kolečko, kde každý starosta sdělil, jaká je situace v jeho městě. Všude je to stejné. Za poslední roky nepřišel do jiných měst žádný lékař. Netuším, čím to je, ale v Chebu za poslední tři roky začali ordinovat tři praktičtí lékaři a několik stomatologů. Snad jsem tomu také přispěl. Na sociálních sítích čtu velice často hlouposti typu – Co dělá město? Co dělá starosta? Proč se nestará a nehledá nové doktory? Proč to jinde jde a v Chebu ne? A podobně. A teď se vrátím zpátky na začátek. Navštívil jsem nového pana doktora v ordinaci a jaké bylo moje zděšení, když jsem se dozvěděl, že nemá po měsíci ani zdaleka naplněnou kapacitu nově registrovaných občanů – pacientů,“ říká rozčarovaně starosta.

Místo bývalého Albertu Supermarketu bude v Chebu zbrusu nový Baumax. Společnost po několikaměsíčním maratonu oprav otevře už 21. května.
Místo bývalého Albertu supermarketu se v Chebu brzy otevře nový Baumax

Místostarosta Chebu Jiří Černý navíc stále veřejnosti vysvětluje, že shánění praktiků je sice úkolem zdravotních pojišťoven, ale i přesto je vedení města aktivní při pomoci a snaze nějakého lékaře najít. Reaguje i na nevlídné komentáře na sociálních sítích, které jsou stále plné stížností na město Cheb. Lidé viní vedení Chebu z toho, že se problematice nedostatku lékařů nevěnují dostatečně, a že málo informují. Radnice vysvětluje, že výběrové řízení na nové lékaře má na starosti kraj a noví lékaři zase pro změnu podepisují smlouvy se zdravotními pojišťovnami. „Chci reagovat na některé lživé a zavádějící informace, že shánění lékařů je povinností města. Opak je pravdou. Praktického lékaře je občanům povinna zajistit vždy pojišťovna. Pokud se lékař rozhodne, že půjde pracovat do Karlovarského kraje, tak musí projít výběrovým řízením, které vypisuje též Karlovarský kraj. Až posléze se obrací na město, které má pobídku na nového lékaře. V našem případě se poté staráme například o příspěvek na jeho bydlení a na vybavení ordinace,“ vysvětluje Černý.

Městu Cheb se podařilo získat už tři nové praktické lékaře a nových stomatologů v něm je víc než desítka.

Starosta vyzývá občany Chebu a okolí, aby si s registracemi pospíšili a neotáleli. „Stáhněte si z webu formulář, vyplňte ho a pošlete na adresu doktora. Aš, Sokolov, Kynšperk, Kraslice, Mariánské Lázně, všechna města v okolí budou ráda, když jim napíšu, že mohou svým občanům nabídnout lékaře v Chebu. A lidé budou rádi dojíždět. Vyzývám tedy znovu občany Chebu, kteří nemají svého praktického lékaře. Zaregistrujte se co nejdříve. Lékaři nejsou a nebudou,“ uzavírá starosta.