Doslova zasypali radnici žádostmi o toto zařízení, které by navíc mohli dostat od radnice zdarma. „Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo tento dotační titul v rámci Operačního programu Životní prostředí a my nyní čekáme, až budeme moci dotace čerpat. Zájem je opravdu obrovský, až nás to překvapilo,“ řekl starosta Horní Blatné Robert Petro.

Kompostéry by se mohly z dotačních peněz nakupovat už v příštím roce. Otázkou ale je, kdy a v jakém počtu bude moci radnice kompostéry získat. Podle původního záměru Ministerstva životního prostředí mají být kompostéry v ceně přesahující dva tisíce korun na pět let zdarma zapůjčeny občanům a poté přejít do vlastnictví domácností. Z dostupných statistik je doloženo, že až šedesát procent odpadu domácností je biologicky rozložitelného.

„Kompostéry tak mají pomoci snížit náklady na sběr a svoz komunálního odpadu, a navíc majitelům nabídnout za minimální cenu a práci kvalitní přírodní hnojivo. „Do kompostu lze umístit vše mimo plasty, sklo, kovy, pleny, oleje, noviny, potištěný papír a odpad nerostlinného původu,“ dodal starosta.

Ilustrační foto.
Tip Deníku: Předposlední dostihové odpoledne