„Výsledný počet registrovaných osob ale nelze jednoznačně určit, neboť povinnost fiskalizace se týká pouze subjektů, které aktivně vykonávají svou ekonomickou činnost v předmětných oblastech – momentálně v pohostinství nebo ubytování," uvedl ředitel s tím, že o autentizační údaje tedy nemusí a zřejmě ani nebudou žádat všichni držitelé dotčených živnostenských oprávnění. „Zájem o tuto registraci od minulého týdne představuje řádově stovku žadatelů denně. Aktuálně evidujeme necelých 1200 vydaných autentizačních údajů," pokračoval. „Jejich vyžádání a obdržení lze činit buďto elektronicky prostřednictvím datové zprávy, kdy odpověď, vč. poskytnutí přihlašovacích údajů, se daří zpracovat zpravidla během následujícího pracovního dne, nejdéle do tří dnů," sdělil Kubera.

Takovýchto žádostí finanční úřad od 1. září vyřídil již na 400. „Ostatní žádosti se vyřizují osobní návštěvou přímo na územních pracovištích a na počkání, s časovou náročností do dvaceti minut. Odbaveno již bylo přes 750 klientů bez znatelných problémů. I při očekávané ještě se zvyšující frekvenci žádostí v druhé polovině měsíce je úřad kapacitně připraven tyto požadavky přiměřeně vykrýt a včasnou registraci umožnit. Zároveň v měsíci listopadu je již pro autentizované osoby k dispozici realizační prostředí celého systému, ve kterém si lze jeho funkčnost a způsob práce s ním prakticky, ale nezávazně zkoušet," doplnil.


Zvedne se cena piva? Hospodští si lámou nad novým nařízením hlavu

Jak vnímají podnikatelé v Karlovarském kraji zavedení elektronické evidence tržeb? Někde s rozpaky, jinde bez problémů, ale ozývají se i hlasy o uzavírání provozu.
O autentizační údaje zatím požádalo zhruba 1200 z 2600 podnikatelů. Evidence se naplno rozjede už od 1. prosince.

Je to neobvyklé a ve vyhrocené debatě o EET téměř neuvěřitelné, ale na zavedení této povinnosti se někde i těší. Například v Bochově, který jako město v přízemí radnice provozuje Radniční sklípek. „A to přes naši městskou obchodní společnost. Sice na této hospůdce něco málo proděláváme, ale schodek vždy uhradíme z dalších hospodářských činností této naší společnosti s ručením omezeným, a to z teplárenství a lesního hospodářství. Po změně pravidel ale propad tržeb určitě nenastane, budeme mírně zdražovat a ve výsledku očekáváme lepší čísla. Odvádíme daně, evidujeme tržby a elektronická evidence tržeb nám vůbec nevadí. Naopak jsme rádi a těšíme se. Vztahy v tomto náročném oboru podnikání to do jisté míry narovná," uvedl Miroslav Egert (HNHRM), starosta Bochova.
Radniční sklípek sice město před lety pronajímalo, ale se službami nájemce spokojeno nebylo.„V Bochově jsou ještě další tři hospody, ale my jsme pro naše občany a turisty chtěli jiné prostředí. I já sem rád na pivko někdy zajdu," doplnil starosta Miroslav Egert. 

Podle některých podnikatelů sice nebude zavedení EET likvidační, ale zcela jistě se promítne do cen. „Nákup registrační pokladny stál sedm tisíc korun. Další peníze, a bude to 1800 korun měsíčně, bude stát provoz. Jsme malý podnik a jsou to pro nás další náklady. Zaměstnancům peníze ubrat nemůžeme. Musíme tak mírně zvednout ceny. Uvidíme, jak na to zareagují zákazníci. Pokud je to odradí, bude pro nás zavedení EET znamenat konec," uvedl provozovatel jedné z restaurací na Sokolovsku. Jméno si nepřál zveřejnit.

Na Chebsku se najdou podnikatelé, kteří kvůli zavedení EET raději skončí. „Nemám strach z EET, ale z reakce lidí," řekl jeden z provozovatelů restaurace. „Ministr slibuje slosovatelné účtenky a já už živě vidím, jak český člověk bude chtít zvlášť účtenku na pití, zvlášť na polívku a zvlášť na hlavní jídlo. Na to prostě nemám nervy a představa, že nebudu dělat nic jiného než tisknout účtenky, mě od jakéhokoli podnikání odrazuje. A to i přesto, že restauraci provozuji dost dlouho."