Prověřili více než 87 provozoven a pochybila téměř polovina kontrolovaných obchodníků.

Nejčastějším prohřeškem byla především nesprávnost účtování. „K pochybení ze strany obchodníků došlo zatím ve 43 případech, přičemž polovina zjištění se týká předražení kontrolního nákupu. Ať už nedolitím nápoje, nebo nedodržením hmotnosti objednaného jídla, čímž vzniká spotřebiteli přeplatek za něco, co nedostal,“ uvedl ředitel Inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč. Dodal, že nejvyšší předražení přesáhlo sto korun.

Druhá polovina kontrolních zjištění se týkala menších pochybení, kdy obchodníci neseznámili spotřebitele s cenou a mírami nápojů, nevydali doklady nebo neměli úředně ověřené váhy.

Při letošních kontrolách, které ve festivalovém městé provádí kolem 15 inspektorů Plzeňského a Karlovarského kraje, byly dosud nedostatky nalezeny u téměř 50 procent obchodníků, což je méně než vloni.

Na filmovém festivalu mají své místo i nadační projekty. Poslední tři roky ve spolupráci s nadací Sirius uvádí organizátoři na MFFKV sekci Lidé odvedle. V roce 2016 se veřejnosti představili vozíčkáři, loni lidé se zrakovým postižením, letos šlo o neslyší
Tělesné postižení přibližují lidem i ve filmech, letos potřetí

„Během loňských šetření jsme zjistili pochybení u zhruba 60 procent kontrolovaných osob, takže oproti loňskému roku se poctivost obchodníků mírně zlepšila,“ poznamenal ředitel.

Kontroly jsou primárně zaměřené na centrum lázeňského města. Podle Řezáče jsou nejčastějšími kontrolovanými jednotkami restaurace a stánky.

Celkem byla ze 43 pochybení vyřešena polovina případů příkazem na místě a zbytek jde do správního řízení. Výše pokut nejsou letos nijak závratné a pohybují se v řádech jednotek tisíců korun. Ve správním řízení může pokuta dosáhnout až několika milionů korun.

V Karlových Varech se inspektoři ve spolupráci s Inspektorátem pro Ústecký a Liberecký kraj zaměřili i na ustanovení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek týkající se dodržování zákazu prodeje alkoholických nápojů nezletilým. Ve třech případech byl nezletilému prodán alkohol. Jednalo se o Becherovku, vodku a Aperol Spritz.

Lenka Prokšová