Sbírku zahájil před svatovavřineckou mší starosta Chodova Patrik Pizinger, který ocenil, jak si Chodováci váží svých kulturních památek. Právě před svatovavřineckou mší byl totiž vysvěcen zvon Jan Vilém, který prošel rekonstrukcí rovněž díky penězům, které věnovali obyvatelé Chodova.

„Je pro mě velkou radostí, že Chodováci dokázali, že cítí se svou nejstarší kulturní památkou. Dovolujeme si proto skromně požádat obyvatele Chodova, zda by nás nepodpořili ještě jednou, a vyhlásili bychom sbírku na doplnění zvonice o další dva zvony, které v historii vždy ve zvonici byly," uvedl starosta během svěcení Jana Viléma.

A Chodovští opět dokázali, že si své historie váží. „Kromě drobných dárců se do sbírky zapojili i chodovští podnikatelé a firmy a těm všem patří velký dík za zájem o historické a kulturní dědictví našeho města," ocenil městský historik Miloš Bělohlávek.

Současná sbírka se od té první liší. V případě Jana Viléma šlo o peníze na rekonstrukci zvonu, tyto finance poslouží na odlití dvou zvonů, které se bohužel nedochovaly. V době první světové války byly zničeny a využity pro válečné účely. „Nové zvony by měly být obdobných rozměrů a obdobného ladění, jako byly ty původní," vysvětlil Bělohlávek. Původní zvony byly menší než dochovaný Jan Vilém. Jeden z nich vážil 60 a druhý 110 kilogramů. „Na jejich odlití bude odhadem potřeba kolem 400 000 korun," upřesnil historik.

A ještě jednu novinku s sebou sbírka nese. Pokud lidé přispějí od 5000 výše, může být v případě zájmu jejich jméno při výrobě odlito do pláště zvonu. U právnických osob je limitem částka 10 000 korun. Sbírka potrvá do listopadu 2018.