Den zahájení letošní Sokolovské čurdy se neúprosně blíží, poslední přípravy finišují. Organizační tým hostitelského Divadla bez zákulisí vybral celkem sedm amatérských souborů. Ty od pátku do neděle předvedou představení rozmanitého charakteru: diváci se mohou těšit na pohádky, thriller i muzikál. Zahajovat se bude pohádkou Kdo si hraje, nezlobí divadla M + M Hranice.

Tradiční přehlídka amatérských divadel se letos koná v termínu 27. až 29. září, organizace ale začala už v lednu. „Jako první posíláme pozvánku přes organizaci Artura, která sdružuje ochotnické spolky," vysvětluje Jarka Nikodémová z Divadla bez zákulisí. „Na jejím základě se nám pak hlásí divadelní soubory. Uzávěrka je 30. května, pak začínáme vybírat," popisuje Nikodémová. „Letos se přihlásilo okolo dvaceti spolků," doplňuje Martin Volný, režisér Divadla bez zákulisí. „Bohužel kvůli časovým možnostem samozřejmě není možné přijmout všechny. Sešel se tak celý soubor a dlouze a pečlivě jsme vybírali," vypráví Volný.

Kritérií pro výběr souborů je hned několik. „Každý rok chceme na Sokolovskou čurdu přinést něco, co tam ještě nebylo," říká Volný. Letos se tak diváci mohou těšit nejen na tradiční pohádku nebo muzikál, ale třeba i na thriller. „Jinak se většinou jedná o civilní hry na aktuální témata z běžného života. Žádné těžce stravitelné drama rozhodně nečekejte," tvrdí Volný. Důležitým faktorem byla i délka chystaného představení. „Abychom mohli vyhovět co nejvíce souborům, nesměla být představení příliš dlouhá," upřesňuje Jarka Nikodémová.

„Vždy je totiž potřeba počítat s dobou na přípravu a úklid kulis. Když se vše příliš natáhne, bývá to moc náročné i pro diváky," popisuje. Svou roli hraje i dosavadní úspěšnost souboru.

Nakonec následuje propagace a finální přípravy. „Musíme vyrobit plakáty, dát vědět do médií," říká Nikodémová. „Teď už jsme ve fázi, kdy připravujeme zázemí. Pracujeme na výzdobě, zajišťujeme občerstvení. Vše je jednodušší díky skvělé spolupráci s městským domem kultury a také městem Sokolov," dodala. „Je to docela blázinec," směje se Martin Volný. „Věřím ale, že to všechno nějak zvládneme," dodal režisér.

Sokolovská čurda mimo jiné přivítá i profesionální dramaturgyni Marii Celtovou z Divadla J. K. Tyla v Plzni.