Václav B. pracoval jako zdravotnický záchranář 16 let a měl velmi dobrou pověst. Byl spolehlivý, chválili ho nadřízení i pacienti kvůli jeho lidskému přístupu. Vloni na podzim ale nezvládl svůj problém s alkoholem, a 23. září se během noční směny na výjezdové základně Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v Horažďovicích opil. Před půlnocí pak vyjel spolu s řidičem k pacientce, která měla zdravotní obtíže. „Na místě si řidič všiml, že záchranář se chová podezřele a je z něj cítit alkohol. Protože se pacientce nevěnoval, převzal řidič iniciativu a rozhodl o jejím převozu do nemocnice sám,“ popsal Deníku zdroj obeznámený s případem. Seniorka uvedla, že záchranáři cestou v sanitce padala hlava a jednou na ní málem usnul.

V sušické nemocnici si opilosti Václava B. povšimla ihned i recepční, upozornila sloužícího lékaře a už to šlo rychle, brzy dorazila přivolaná inspektorka provozu ZZS. Opakované dechové zkoušky ukázaly v jednom případě až 2,5 promile. Záchranář byl vystřídán kolegou a do práce se už nevrátil. Ještě tentýž den rozvázal pracovní poměr dohodou.

Práce na koupališti Žabáky v Železné Rudě.
V Železné Rudě se bude již kde vykoupat, v červnu dokončí Žabáky. Prodraží se

Pacientka vyvázla bez jakékoli újmy na zdraví. Protože ale mohl Václav B. ohrozit životy a zdraví lidí, zejména při poskytování první pomoci, byl obviněn z ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to mohl dostat až jeden rok vězení. Muž, který po události dobrovolně nastoupil protialkoholické léčení, ale u Okresního soudu v Klatovech vyvázl bez jakéhokoli trestu. Soud totiž letos v březnu podmíněně zastavil jeho trestní stíhání. Zkušební dobu stanovil na 18 měsíců, po něž se musí zdržet konzumace alkoholu. Zároveň mu stanovil během podmínky dohled probačního úředníka. To se nelíbilo státnímu zastupitelství, jež pro Václava B. chtělo zákaz práce záchranáře, ale u Krajského soudu v Plzni neuspělo. „Stížnost státního zástupce byla zamítnuta a bylo potvrzeno rozhodnutí Okresního soudu v Klatovech,“ potvrdila Deníku mluvčí KS Plzeň Jana Durná. Soud podle informací Deníku verdikt zdůvodnil mimo jiné tím, že šlo o ojedinělé vybočení jinak vzorného pracovníka a že bude rok a půl pod dohledem.

Nabídnutou šanci Václav B. využil a vrátil se zpět do práce. „Můj klient si velmi váží příležitosti, kterou dostal, a je velmi rád, že může zase pracovat u zdravotnické záchranné služby. Jen už to není na Klatovsku, ale na Tachovsku,“ uvedl právní zástupce Václava B. Rostislav Netrval.