A už příští rok by mohli tento historický, ale zanedbaný klenot navštívit hosté a návštěvníci lázní. Vedení města navíc předpokládá, že by se jednalo o jednu z nejpřitažlivějších turistických atrakcí. Investice do oprav objektu nebudou malé, město je odhaduje na čtyřicet až padesát milionů korun. Ty by ale městský rozpočet zatížit neměly, protože město chce na opravu věže čerpat dotace z Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ).

„Studii a technické řešení na rekonstrukci věže zpracoval Václav Kouba a nyní je posoudila komise architektury města. „Příliš jsme se nelišili, rozpor byl pouze v etapizaci rekonstrukce. Jako první by byl opraven Ohmanův výtah, následně vlastní věž a až poté by přišlo na řadu plató, kde je nyní parkoviště. Plató by navíc nemuselo být zahrnuto do celkové opravy věže z dotačního programu. Práce na něm by se mohly posunout i o několik let a hradilo by je město,“ nastínil podněty komise náměstek Jiří Klsák (KOA).

Podle něj bude opravená Zámecká věž velmi atraktivní pro návštěvníky, kteří mají zájem o historii a také o výstavy, které už zde město pořádá. Sklepení pod věží se už pro zájemce otevřelo dvakrát, jednou při filmovém festivalu a podruhé při Dni památek, a prohlédly si jej tři tisíce lidí. Sklepy by mohli návštěvníci obdivovat i z průhledného skleněného poklopu pod parkovištěm. Restauraci zde město provozovat nehodlá. „Spíš bychom chtěli, aby tam byla maximálně nějaká kavárna, ale hlavně aby se věž a sklepy staly turistickým cílem, uvažujeme i o muzeu nebo podobně,“ doplnil náměstek Klsák.

Zámecká věž je dnes jediným viditelným pozůstatkem hradu, který založil Karel IV. A přímo v historickém centru jde asi o nejstarší dochovanou stavbu. Do dnešní doby se ze středověké podoby města nedochovaly ani vstupní brány, a protože město nebylo nikdy opevněno, tak ani hradby.

Keramická škola
Město žádá o přezkum sejmutí památkové ochrany z keramky