Potíž je v tom, že i tato komodita enormně zdražila. Jak potvrdil ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary Stanislav Dvořák, nárůst cen je více než trojnásobný. Zatímco před dvěma lety se jeden kubík takzvané palivové kulatiny prodával za 400 korun, dnes je to už 1300.

"Mohu všechny ty, co kupují dřevo na topení, uklidnit. Dřeva je na Karlovarsku opravdu dost, i když se objevují zprávy, že tato komodita není, v našem regionu to tak není. Je u nás mnoho vlastníků lesů a ti ho budou mít vždy dostatek. Vycházíme přitom z těžebního plánu, který i v tuto dobu plníme jen asi na 70 procent, takže rezervy tu stále jsou," ujišťuje ředitel Lázeňských lesů.

Za dobrou situací s palivovým dřevem může podle něho i fakt, že materiál prodávají lesní společnosti jen malým, v podstatě koncovým odběratelům. Ti velcí ho tak neskupují v enormním množství. "Navíc naši zákazníci získají dřevo za cenu přímo z pily, zatímco prostředník si k ní přidá samozřejmě ještě marži," poznamenává Dvořák.

Shromáždění v Ostrově.
Hádky o Babiše při jeho turné po Karlovarském kraji do bojů nepřerostly

Čekací doba na palivové dřevo od karlovarských Lázeňských lesů je v současné době tři týdny. Kdo si chce materiál pořídit až na příští rok, toho společnost vyzve o vyčkání. "Zaměstnanci pily se vždy zákazníků ptají, na kdy dřevo potřebují. Když je to až na příští sezónu, není třeba mu dřevo dodávat okamžitě. Mají přitom od nás jistotu, že i tak palivo koupí v budoucnu za nynější cenu," vysvětluje ředitel lesů.

Ten zdůrazňuje, že ceny před dvěma lety byly velmi zkreslené kvůli kůrovcové kalamitě a byly značně podhodnoceny. Zároveň ale Dvořák nevylučuje, že nynější částky za palivové dřevo nemusejí být zdaleka konečné.

I když zájem lidí o topení dřevem roste, Lázeňské lesy se nepotýkají se zloději dřeva. "Zatím jsme vlastně nic nezaregistrovali. Lesy máme naštěstí chráněny závorami," uzavírá ředitel Lázeňských lesů.