Podle Josefa Hory (HNHRM), který má na starost agendu životního prostředí a je jedním z pěti neuvolněných radních, je to nezanedbatelná částka. „Finanční úspora představuje přesně 5,7 milionu korun," poznamenal Hora.

Nová krajská koalice, která se po bývalých partnerech ČSSD a KSČM před rokem ujala vlády nad krajem, vznikala obtížně. Na spolupráci se nakonec sociální demokraté domluvili s TOP 09 a STAN, Hnutím za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a ODS. Zatímco čtyři radní za ČSSD jsou uvolněnými politiky, zbylých pět členů krajské rady ale vykonává funkci náměstků a radních jako neuvolnění členové. Zastávají totiž zároveň posty starostů a místostarostů.

Všichni se ale shodli na tom, že ač měli a mají práce nad hlavu, ve vedení kraje načerpali další zkušenosti a snažili se, i přes určitou názorovou nesourodost, kraj řídit zodpovědně a efektivně. „Dokázali jsme, že to lze i bez KSČM. A hodláme kraj dokormidlovat k letošním krajským volbám," podotkl Petr Zahradníček (TOP 09), neuvolněný náměstek hejtmana pro kulturu a lázeňství. Ten za výhodu neuvolněného politika považuje především to, že neztrácí pohled zvenčí a nedopadne na něj skleníkový efekt.

A také může při krajské práci uplatnit zkušenosti z řízení měst. Zahradníček je totiž zároveň místostarostou Lokte.

Podle Josefa Hory (HNHRM), neuvolněného krajského radního pro životní prostředí, ne nezanedbatelná je také částka, kterou kraji tito politici ušetřili. „Finanční úspora činí 5,7 milionu korun. Prosadili jsme i spravedlivější systém v odměňování členů výborů a komisí. Místo paušální částky obdrželi peníze za skutečně odvedenou práci. A úspora zde činí šest milionů korun," uvedl Josef Hora. Také jeho kolega z Hnutí nezávislých Dalibor Blažek, krajský radní pro majetek, je s odvedenou prací spokojen. Ocenil, že se podařilo odbourat napjaté vztahy s Karlovými Vary a dosáhnout dohody při směně majetku.

Do krajských podzimních voleb se už nechystají zasáhnout krajští radní Jiří Červenka (ODS), který má nyní na starost finance a informatiku, a také Petr Šindelář (ODS), v jehož gesci je odbor vnitřních záležitostí a také koordinace destinačního managementu. „Už nikdy. Bylo to těžké palební pole. Tahle politika je hrozná. Asi jsem kontroverzní. V komunální politice chci zůstat, pro město Aš pracuji za ODS jako zastupitel už roky, ale na krajské úrovni už politicky pracovat nechci," otevřeně přiznal Červenka. Také krajský radní Petr Šindelář chce v komunální politice zůstat, je ostrovským zastupitelem, ale kandidovat do letošních krajských voleb už nechce.

Neuvolnění krajští radní

Petr Zahradníček (TOP 09)

Josef Hora (HNHRM)

Dalibor Blažek (HNHRM)

Petr Šindelář (ODS)

Jiří Červenka (ODS)