Konec roku bývá neodmyslitelně spojen s alkoholem, petardami a ohňostroji. Silvestrovské veselí ale může mít i své stinné stránky. Na možná úskalí upozorňuje záchranná služba i policie.

Zdravotníci varují především před nesprávným používáním zábavní pyrotechniky. „Manipulaci s touto technikou nepřenechávejte dětem. Pro ty je pyrotechnika obrovský zážitek, ale snažme se, ať je tento zážitek pouze hezký a nezpůsobí dítěti žádné poranění," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Petra Bakurová. „Je také důležité to nepřehánět s alkoholem, nemíchat různé druhy, hodně pít i nealko a prokládat vše jídlem," dodala Bakurová.

Vyvarovat se alkoholových eskapád doporučuje i policie. „Především by se nemělo zapomínat, že podávání alkoholu dětem mladším osmnácti let je trestné. Nepříjemnosti může člověku přinést i držení nedovolených návykových látek," upozorňuje policejní preventistka Zdeňka Papežová. Do křížku se zákonem se ale snadno můžete dostat i při neopatrném používání pyrotechniky. „Před použitím pyrotechniky je třeba dobře zvážit, na jakém místě se zrovna nacházíte. Jinak hrozí poškození cizího majetku, například popálení aut či poničení okolí. Nemluvě například o založení požáru. To vše jsou věci, za které hrozí právní postih," uzavřela Papežová.